Afbeelding

Partij voor de Dieren vindt in Leeuwesteyn meer zwerfafval dan ooit

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > De Partij voor de Dieren hield afgelopen zaterdag 8 januari een succesvolle cleanup in de wijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn. Het doel van deze cleanup is tweeledig: het vergroten van het bewustzijn rond zwerfafval en tegelijkertijd het schoner achterlaten van de omgeving. De cleanup was zaterdag een succes doordat actieve leden van de Partij voor de Dieren en omwonenden de handen flink uit de mouwen staken. In nog geen twee uur tijd vulden ze maar liefst 20 vuilniszakken met zwerfafval.

In Utrecht ligt veel zichtbaar zwerfvuil, dat een bron van vervuiling is en ongenoegen veroorzaakt bij bewoners en omwonenden. Zwerfafval draagt bij aan de vorming van plastic soep - een grote hoeveelheid afval van plastic, kunststof en andere niet organische materialen - in de omgeving en ver daarbuiten. Dieren raken erin verstrikt, kunnen erin stikken of gaan dood omdat ze het voor voedsel aanzien.

Enorm veel bouwafval
Zaterdag om 13:00 uur gingen zeker 12 mensen in duo’s door de wijk om zwerfafval te verzamelen. Terugkijkend op de cleanup zegt een van de deelnemers, fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Utrecht Maarten van Heuven: “Er ligt veel meer zwerfvuil dan ik ooit heb gezien bij een cleanup. Leeuwesteyn is een gebied dat bebouwd wordt en dat zagen we ook terug. We vonden heel veel bouwgerelateerd afval zoals plastic, piepschuim en purschuim en ook enorm veel blikjes, koffiebekertjes en plastic verpakkingen van voedingsmiddelen. Het is om treurig van te worden. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor het schoonhouden van 25 meter rondom hun onderneming. Deze regel is echter niet goed bekend bij ondernemers of wordt genegeerd. De Partij voor de Dieren wil dat deze straal wordt uitgebreid naar 150 meter, en dat hierop gehandhaafd wordt.”

Ontheemde wilde dieren
Tijdens de cleanup werden opvallend veel ontheemde wilde dieren zoals fazanten, konijnen en hazen in het gebied gespot. Door de bouwactiviteiten in Leeuwesteyn wordt het leefgebied van deze wilde dieren steeds kleiner. Het gevolg daarvan is dat bewoners dode wilde dieren vinden die ergens tegenaan vlogen of de oversteek van een weg niet overleefden. Konijnen graven holen onder nieuwbouwwijken en fazanten lopen ontheemd rond op bouwterreinen. Naar aanleiding van de petitie Help de wilde dieren in Leeuwesteyn die op 16 september jl. is aangeboden aan de gemeente Utrecht, gaf de gemeente in een reactie aan dat diverse maatregelen zijn genomen om de leefgebieden van de wilde dieren tegemoet te komen. Maar vooralsnog zwerven de dieren ontheemd rond en zijn zij volgens de PvdD onvoldoende beschermd. Bewoners en dierenambulance Utrecht maken al geruime tijd in toenemende mate melding van aangereden wilde dieren in Leidsche Rijn. Maarten van Heuven: “De Partij voor de Dieren dringt al geruime tijd aan op het creëren van meer ruimte voor de dieren in dit gebied én om het groen dat er is te versterken. Daarnaast pleiten we voor een corridor naar een bestaand groengebied en willen we dat toekomstige bouwprojecten rekening houden met de wilde dieren die er leven én dat het groen beschermd wordt.”

Op zaterdagochtend 22 januari om 11:00 uur is er weer een PvdD-cleanup. Deze keer bij Winkelcentrum Lunetten; we verzamelen voor de biologische winkel Ekover.

Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd
Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws