Afbeelding

Azotod weer een echte jeugdpoptempel

Nieuws

Door Dries van Dijk

DE MEERN >  De Grote Prijs van Leidsche Rijn 2021 overbrugde coronamaatregelen en bracht publiek en finalebands dicht bij elkaar. 

De jeugd gebruikte videoschermen, filmcamera’s en geluids- en lichtpanelen om het online publiek en de live spelende finalisten via livestreams met publieks- en chatdomeinen strak met elkaar te verbinden: 250 deelnemers online. In de zaal afwachtende bandjes, geluids- en camerajockeys, die ook als sportief klapvee waren voor de bühnebevolking. De GPLR is een jonge voortzetting van de jarenlange talentenjachten van de roemruchte Meernse Popnachten, waar jarenlang 32 bandjes in 10 wekelijkse voorrondes een finaleplaats probeerden te halen. Jong, want GP telt een bovengrens van 18 jaar. De middelbare scholen van Leidsche Rijn, vooral Amadeus Lyceum, zijn hofleverancier van Klub19, organisatie achter GP. Dit jaar speelden veel eindexamenkandidaten een finalerol, want de GPLR2020 stierf een lelijke coronadood. Een ander verrassend verschil met de Popnachten is de studiepunten, die sommige leerlingen kunnen verdienen door GP-deelname. Is dat zichtbaar, zo’n verplicht nummer? Nee, muzikaal en enthousiast zijn de bandleden allemaal; bovendien zit ook de muziekleraar in de zaal. Wel hoor- en zichtbaar, als je even in gesprek gaat. Verwarrend! Een band als Stayin’ Steady, net bestaand, oogt op podium als één brok enthousiasme. De 2 frontvrouwen stoken elkaar met groot enthousiasme op. Eenmaal klaar bekennen ze nooit meer te willen optreden, ook eigenlijk deze avond niet. Te hectisch en onmatig spannend. ‘Maar ja, de studiepunten willen we wel.’

De winnaars, jury- en publieksprijs, zijn wel vrijwillig. Maar ervaren ook hectiek. Jurywinnaar DeVoTed: frontvrouw Ymke keurde haar, verplichte eigen, compositie af, schreef een nacht voor de finale een nieuw nummer, trommelde gitarist Rik op, de ochtend van de finale. Ze maakten een nieuw arrangement. Dat gaf op podium een ongekend intensief samenspel in dit nummer, vooral drummer Nikky en Rik hielden met oog- en spelcontact de breaks superstrak. Ymke glorieerde in haar zang in woord en gebaar en bassist Sebastian stuwde geconcentreerd. Op contrabas? ‘Nee, veel, veel te groot!’ Blij met de overwinning gaat DeVoTed graag door in de voorrondes van de Utrechtse Kunstbende. En als muzikant richting Herman Broodacademie of conservatorium.

In deze GP opvallend veel meisjes op drums en ook veel frontvrouwen. In al haar bescheidenheid is Roos de meest bijzondere. Haar jazzmuziek met pianist Jonas fungeerde als een muzikale oase van rust in de gedreven popmuziek. Van een subtiele scat, stem als klankinstrument, van Ella Fitzgerald tot een evergreen van Astrud Gilberto/Stan Getz. Met een voor de spiegel intensief geoefend Portugees-Braziliaans couplet. Hun liefde voor jazz staat bewondering voor Bach niet in de weg. Swing Roses won de publieksprijs!

Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Lokale oorlogsgeschiedenis komt tot leven tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Afbeelding
Vrije School Utrecht betovert met schitterend koorconcert in de grote zaal in TivoliVredenburg Lezersnieuws
Julia van Uden van het Amadeus Lyceum draagt op 4 mei een door haarzelf gemaakt gedicht voor tijdens de dodenherdenking in Vleuten.
Dichter bij 4 mei 'nieuw' onderdeel dodenherdenking Vleuten Nieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws