Afbeelding
Gemeente Woerden

Voorstel voor ongelijkvloerse kruising Beneluxlaan: definitief einde verkeersproblemen rotonde Steinhagenseweg – Beneluxlaan Woerden

Nieuws

WOERDEN > Het college van de gemeente Woerden stelt de gemeenteraad voor om de huidige rotonde bij de Steinhagenseweg te vervangen door een ongelijkvloerse kruising. Met de aanleg van deze ongelijkvloerse kruising komt er definitief een einde aan verkeersproblemen op de rotonde op de Steinhagenseweg – Beneluxlaan. Ook de provincie Utrecht ziet het belang en betaalt mee. Voor het voorstel is met een brede blik naar de verkeerssituatie in het hele gebied gekeken.

De gemeente kiest voor een integrale aanpak en stelt de gemeenteraad ook voor om het huidige fietspad langs de Steinhagenseweg door te trekken en aan te sluiten op de toekomstige buurtstraten van Snellerpoort. Daarmee blijft de fietsverbinding tussen de rotonde en het winkelcentrum behouden. Daarnaast stelt het college voor een voorkeur uit te spreken voor een aangepaste fietsroute naar de ongelijkvloerse kruising vanaf de Berg- en Harzstraat. Ook wil het college graag onderzoek laten doen naar een oplossing voor het verkeersknelpunt op de kruising Amsterdamlaan – Eilandenkade.

Wethouder Arjan Noorthoek (verkeer): “Rond de zomer wordt de Beneluxlaan opgeleverd, ook wel de verlegging van de Steinhagenseweg genoemd. De ongelijkvloerse kruising die we nu voorstellen zorgt straks voor een verkeerveilige kruising voor de circa 7000 fietsers per dag die hier in de toekomst gebruik van gaan maken. We vinden het belangrijk dat er rondom Snellerpoort goede en veilige doorstroming zal zijn van fietsers, voetgangers en automobilisten. Daarom hebben we de verkeerssituatie vanuit verschillende kanten bekeken en in één voorstel verwerkt.”

Ongelijkvloerse kruising

De huidige oversteek voor voetgangers en fietsers op de rotonde bij de Steinhagenseweg (toekomstige Verlengde Beneluxlaan) is niet veilig en in de spitsperioden overbelast. Een ongelijkvloerse kruising is de meest veilige oplossing gebleken voor het overstekende fiets- en wandelverkeer. De Beneluxlaan wordt verhoogd, zodat de fietstunnel sociaal veilig is en veilig is in gebruik. De nieuwe kruising zorgt er ook voor dat de nieuw te ontwikkelen woongebieden (Snellerpoort en het Stationsgebied) beter met elkaar verbonden zijn en goed bereikbaar met de fiets.

Ook de provincie Utrecht ziet het belang. De provincie Utrecht heeft de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden. Daarom investeert de provincie in een vlot, comfortabel en veilig regionaal fietsnetwerk en betaalt 1 miljoen euro mee.

Nieuwe fietsroute

De gemeente wil fietsers vanuit de Eilandenkade, Harz- en Bergstraat een comfortabele en veilige fietsroute bieden richting het station, via de ongelijkvloerse kruising. Deze route is een alternatief voor fietsers die de gelijkvloerse kruising bij de Amsterdamlaan – Eilandenkade gebruiken. Samen met de omgeving zijn er verschillende routes besproken en in beeld gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de fietsroute via het oostelijk deel van de Terschellingkade het meest kansrijk is. Deze route kan met enkele aanpassingen, waaronder een nieuwe fietsbrug over het water, een directe comfortabele en veilige fietsroute opleveren naar de ongelijkvloerse kruising. Het college stelt de raad nu voor een voorkeur uit te spreken voor deze route om daarmee duidelijkheid te geven aan de omgeving, maar het besluit over de route uiteindelijk in samenhang met de resultaten van het onderzoek naar het kruispunt Amsterdamlaan – Eilandenkade te nemen.

Fietspad langs Steinhagensweg kan blijven

Verder stelt het college voor om de fietsverbinding langs de Steinhagenseweg tussen de rotonde en het winkelcentrum te behouden. In het plan van nieuwbouwontwikkeling Snellerpoort was ervoor gekozen om deze route op te heffen, omdat er met de ongelijkvloerse kruising een volwaardig alternatief zou zijn. Uit gesprekken met de omgeving blijkt dat het nuttig is om deze route, straks te bereiken via de nieuw aan te leggen buurtstraten in Snellerpoort, te behouden. Met enkele kleine aanpassingen kan dit worden gerealiseerd. Hiermee neemt de fijnmazigheid van het fietsnetwerk toe en wordt de fietsroute via de Eilandenkade – Terschellingkade ontlast.

Onderzoek kruising Amsterdamlaan – Eilandenkade

Tijdens het participatieproces is duidelijk geworden dat er veel zorgen zijn over oversteekbaarheid en verkeersveiligheid op het kruispunt Amsterdamlaan – Eilandenkade. Daarom zijn deze zorgen onderzocht in een verkeersanalyse. Hieruit blijkt dat de doorstroming op het kruispunt verslechtert en de verkeersveiligheid afneemt als de rotonde verdwijnt, omdat de doorstroming op de plek van de rotonde verbetert. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om op korte termijn te starten met een onderzoek naar een oplossing voor dit verkeersknelpunt. De gemeenteraad stemt waarschijnlijk komende maand over het voorstel.

De ongelijkvloerse kruising ter hoogte van het Jan Ruijspad vormt samen met de verlegging van de Steinhagenseweg (Verlengde Beneluxlaan) en het snelfietspadtracé Station Woerden – Veldwijk één groot project onder de naam ‘Beneluxlaan Woerden’. Meer informatie over de ontwikkelingen rond deze projecten is te vinden op het platform www.beneluxlaanwoerden.nl

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws