Coole plek voor jongeren om te chillen, te skaten en samen te komen.
Coole plek voor jongeren om te chillen, te skaten en samen te komen.

Nieuwe skateplek Berlijnweg al populair

Nieuws

Door Roberto Cancian

LEIDSCHE RIJN >  Het is eind van de middag en de zon gaat bijna onder. 

Het weerhoudt vooral tieners niet om nog even samen te komen en te chillen op de skatebaan die wordt aangelegd aan de Berlijnweg in Leidsche Rijn. Op de vraag aan een jongen via welke kant je op de skatebaan kunt komen, zegt hij bijna verontschuldigend dat het eigenlijk niet kan. ‘Dan moet je over het hek klimmen,’ zegt hij lachend met zijn skateboard onder de arm. Zelf heeft hij die route nog niet afgelegd vandaag. Ondertussen belt hij met wat vrienden met de vraag of zij nog wat gaan doen straks. ‘Ik ben bij die nieuwe plek in Leidsche Rijn. Het is een coole plek,’ zegt hij erachter aan. ‘Ik ben Manuel en woon in de wijk hier aan de overkant van de skatebaan. Het is wel lekker om even te ontspannen hier na een dagje studie. Wel jammer dat die hekken er nog staan.’ Wanneer ze weggaan, dat weet hij niet. Wel gaat hij zelf even later weg aangezien zijn vrienden andere plannen hebben. 

Van een afstandje kijken andere jongeren toe. Een jongen legt tegelijkertijd het parcours af op zijn step, terwijl aan de andere kant van het hek een fiets staat met een aantal spullen van hen. ‘Het is een coole baan en ideaal om samen te komen,’ geeft een van de meisjes aan. ‘Weet u misschien wanneer het open gaat en ze die hekken weghalen?’ 

Wanneer ik aangeef de precieze datum niet te weten, laten ze weten dan maar over het hek te klimmen. Ze hebben het er graag voor over om op de plek in het Willem-Alexanderpark, zoals de locatie door de wijkbewoners is genoemd, te kunnen zijn. De skateplek is, ondanks dat het vlakbij een drukke weg gelegen is, een ideale opvolger van de tijdelijke jongerenplek die destijds was aangelegd aan het Berlijnplein. Op de locatie komen meer voorzieningen, het geduld wordt echter nog even op de proef gesteld voordat de baan officieel geopend wordt. ‘Dat hebben wij al gedaan,’ zegt Michelle. De tiener zit met haar vriendin met een blikje fris op de baan. Een skateboard of step ontbreekt. ‘Nee, dat hoeft voor mij niet. Het is gewoon een leuke plek om even te chillen en te kijken hoe anderen hun trucs doen. Wanneer ik dat zelf ga doen, dan ben ik bang dat ik van alles breek,’ lacht ze. Vijf minuten later zoeken zij hun fiets op. ‘Komt u in de zomer nog maar eens terug, dan zult u zien hoe druk en gaaf het hier is.’ 

Daar heeft ze vast gelijk in gezien de belangstelling die er nu al is voor de ontmoetingsplek voor jongeren in Leidsche Rijn. De plek is voor een brede doelgroep met ruimte voor steppers, skateboarders, BMX’ers en inlineskaters. 

Begin 2022 is de skateplek klaar. Er wordt nu ook gewerkt aan een afgesloten hondenspeelweide en een jongerenontmoetingsplek, met een soort huisje gemaakt van staal, met betonnen bankjes.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws