Afbeelding

Vuelta gedicht op trappen Stadskantoor Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Maandag 8 augustus jl. hebben Susanne Schilderman (wethouder Vuelta Utrecht), Simone Richardson (directeur La Vuelta Holanda) en Deirdre Carasso (directeur Bibliotheek Utrecht) een speciaal Vuelta gedicht op de trappen bij het Stadskantoor onthuld. Dat deden ze nadat stadsdichter Ruben van Gogh, die het gedicht schreef in opdracht van de bibliotheek, het op de trappen nabij het Stadskantoor had voorgelezen. Een gedicht dat samen met inwoners van Utrecht is vertaald in alle 21 talen van de deelnemende wielrenners aan de Vuelta. ‘Een hele eer om als wethouder, dat ik sinds juni van dit jaar ben, betrokken te zijn bij alles rondom Vuelta Utrecht. Fietsen zit echt in ons DNA’, aldus de wethouder.

Daarna werd de rood/witte vlag, vanwege de wind provisorisch vastgehouden door flesjes water, gezamenlijk verwijderd waarna het gedicht van Ruben van Gogh te lezen was op de trappen wanneer je richting station loopt. ‘Ik ben dankbaar dat we op deze manier sport en cultuur kunnen samenbrengen en dat extra kunnen benadrukken met de mooie woorden van de dichter.’ Daar sloor Simone Richardson zich graag bij aan. ‘Fantastisch. Ook dat het gedicht in 21 talen te lezen is. Dit grote sportevenement is meer dan alleen sport. Op 12 mei jl. zijn we het activatieprogramma met en voor de stad en alle omliggende wijken begonnen. Al ruim 300 activiteiten zijn uitgevoerd en de komende dagen worden dat er nog veel meer. Naast sport is het ook cultuur en educatie wat bij de activiteiten komt kijken en mensen bij elkaar brengt. Er wachten ons enorm fijne dagen waar we van moeten gaan genieten. We moeten aanpakken wat de Vuelta ons gaat bieden. Daarna stapte dichter Ruben van Gogh, gehuld in een blouse met meer dan honderd fietsen daarop, de trappen op. Na het voorlezen van het gedicht sprak hij van een multi project dat de Vuelta in Utrecht is. ‘Het zorgt voor een heel peloton aan verbindingen. Leuk om dit gedicht te beklimmen’, zei hij terwijl hij achter zich keek. Geheel passend bij de Vuelta werd daarna het gedicht ook in het Spaans voorgelezen wat mensen op de rolrappen naast de trappen ertoe zette om de handen op elkaar te brengen. Zo was er ook daar al direct sprake van verbinding.

La Vuelta raast door Leidsche Rijn 

De Ronde van Spanje (in de volksmond bekend als La Vuelta) strijkt van 18 tot en met 20 augustus 2022 neer in Utrecht. Met internationale toprenners, een ploegenpresentatie en twee etappes waarbij ook de inwoners van Leidsche Rijn de wielrenners langs hun voordeur zien gaan.. Het derde grote internationale wielerevent in Utrecht, na de Giro Italia in 2010 en de Tour de France in 2015. Het gedicht van Ruben van Gogh, Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde, is door de bibliotheek vertaald in alle talen van de deelnemende wielrenners aan de Vuelta. ‘Hele families hebben meegeholpen. Van oma’s, jongeren tot schoonmoeders. De boekjes, met de gedichten in alle talen, werden daarna uitgereikt aan eenieder die er interesse in had. Dat waren er veel. De komst van de Vuelta leeft in Utrecht. Ook bij Wethouder Susanne Schilderman, die naast openbare ruimte ook de Vuelta Utrecht in haar portefeuille heeft. ‘Het gedicht en dit project is een blijvend aandenken in de Utrechtse buitenruimte en dan ook nog eens op de startplek van de Vuelta Utrecht.’ Zelf zal de wethouder de Vuelta aanschouwen in de buurt van de Jaarbeurs. ‘Ik woon hier in de buurt dus dat lijkt me een prima plek om het te aanschouwen.’ Zelf is Susanne Schilderman ook graag op de fiets onderweg. ‘Niet op de racefiets, wel op de toerfiets. Zo ben ik in een goede week naar Rome gefietst en ook eens naar Boedapest.’ Het sportieve zit er dus zeker in bij de wethouder.

Het gedicht ‘Wielertaal’ is vertaald in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Russisch, Spaans, Japans, Kazachs, Oekraïens, Pools, Sloveens, Tigrinya, Estisch, Tsjechisch, Deens, Zweeds, Afrikaans, Hebreeuws, Portugees, Noors, Luxemburgs. Dit zijn de talen van de deelnemende wielrenners aan de afgelopen editie van La Vuelta. Daarnaast is het ook vertaald in het Uteregs, Bredaas en Bosch, de plekken waar de Vuelta langskomt

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd