Afbeelding

In derde kwartaal meer woningen verkocht in Utrecht

Ondernemend

REGIO > Woningschaarste, veel concurrentie, torenhoge verkoopprijzen: het is niet eenvoudig om een koopwoning te vinden in Utrecht en omgeving. ING onderzocht of dit door de coronacrisis nog steeds het geval is. De cijfers laten zien dat het aantal woningverkopen zelfs is toegenomen in het derde kwartaal van 2020. De grootste stijging was te zien in Utrecht.

Veel woningen te koop
In Utrecht werden van juli tot en met september ongeveer 12 procent meer huizen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2020. In Rotterdam ging het om 6 procent, Amsterdam steeg met 4 procent en Den Haag met iets meer dan 3 procent. Er leek in het tweede kwartaal van 2020 juist een daling te zijn ingezet in het aantal verkopen in Utrecht en Amsterdam. In Den Haag en Rotterdam leek de stijging te zijn gestabiliseerd. Nu wordt duidelijk dat veel woningeigenaren de coronacrisis zien als een goed moment om te verkopen met het oog op een slechtere verkoopbaarheid en eventuele prijsdalingen. In april werden er veel meer woningen te koop gezet, wat verklaart waardoor er in de zomermaanden veel transacties plaatsvonden. De gemiddelde huizenprijs is ook gestegen met dubbele cijfers. Gemiddeld liggen de prijzen momenteel 11,6 procent hoger ten opzichte van de prijzen van een jaar geleden. Het grotere aanbod lijkt dus nog geen invloed te hebben op de prijs.

Nog altijd lastig voor starters
Starters komen er nog altijd lastig tussen op deze oververhitte markt. Het advies is om zoveel mogelijk eigen geld bij elkaar te krijgen. Maandelijks kunnen starters meer apart zetten door te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering, onnodige abonnementen op te zeggen en kritisch te zijn op al hun uitgaven. Een meevaller is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Dit kan al snel duizenden euro’s schelen. Vanaf 2021 worden er 3 verschillende tarieven gehanteerd. Kopers tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis kopen en hier zelf gaan wonen betalen 0 procent overdrachtsbelasting. Iedereen ouder dan 35 of die niet zijn eerste huis koopt, betaalt 2 procent. Kopers die niet zelf in het huis gaan wonen, zoals beleggers, betalen 8 procent.

Tijdelijke stijging
ING voorziet dat de prijsstijging op de woningmarkt tijdelijk is en verwacht dat de coronapandemie uiteindelijk voor afkoeling op de woningmarkt gaat zorgen. Economen lichtten toe dat andere mogelijke verklaringen voor de stijging in het derde kwartaal zijn dat Nederlanders deze zomer ook voornamelijk doorbrachten in eigen land. Hierdoor was er meer tijd om te verhuizen, in combinatie met een groter aanbod en veranderende woonwensen. Door het thuiswerken zijn steeds meer Nederlanders ontevreden met de huidige woonsituatie, waardoor ze op zoek gaan naar huizen met meer ruimte, een studeerkamer en een tuin of balkon. Voor wie al een koopwoning heeft tegen een hoge rente is De Hypotheker in Maarssen en Leidsche Rijn er. De Hypotheker laat veel mensen profiteren van de lage rente door te helpen bij het oversluiten van de hypotheek

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws