Rian Baas, winnaar bij de senioren:
Rian Baas, winnaar bij de senioren: Erik van Kordelaar

Polsstokverspringers beleven in Kockengen dé perfecte aanloop naar het NK in Burgum

Sport

KOCKENGEN > Afgelopen zaterdag werd er onder ideale omstandigheden bijzonder ver gesprongen door de topspringers van de Polsstokbond Holland. Nooit eerder was er in Holland een wedstrijd te zien op dit hoge niveau en een betere voorbereiding op het NK konden de springers zich daarmee niet wensen.

Bij de Senioren was het de huidig Nederlands Kampioen Rian Baas uit Utrecht die liet zien dat hij zaterdag a.s. hoge ogen gooit om zijn titel te prolongeren. Hij verpulverde zijn persoonlijke record en bracht dit op 21.78 meter. Goed voor een tweede plaats op de ranglijst aller tijden achter polsstokgrootheid Jaco de Groot (Kamerik).

Bij de Senioren sprong de kersverse Hollands Kampioen Thomas van Midden zijn verste sprong van dit jaar en bracht dit op 20.84 meter en ook klassementswinnaar Erwin Timmerarends sprong ver met 20.74 meter – een afstand die genoeg was om ook op de landelijke ranglijst de koppositie op te eisen. Wilco van Amerongen (Benschop) en Jaco de Groot sprongen beide verder dan 20 meter. Vijf Senioren in één wedstrijd verder dan 20 meter – het was een unicum. Voor al deze mannen geldt dat ze in blakende vorm zijn voor het NK en een gerede kans maken om het NK te winnen.

Ronduit spectaculair was zeker ook het optreden van Reinier Overbeek (Benschop) bij de Junioren. Hij evenaarde in zijn eerste finalesprong zijn eigen Nederlandse record en haalde uit met 21.38 meter. Op de landelijke overall-ranking is Overbeek inmiddels naar de vierde plaats gestegen en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze tweedejaars Junior ook alle Senioren de baas is. De ogen zullen komende zaterdag op hem gericht zijn. De Juniorentitel lijkt hem bijna niet te kunnen ontgaan. Gaat het Nederlands record scherper gesteld worden en pakt hij wellicht de overall titel op het NK?

Fabienne Overbeek uit Benschop en Wendy Helmes (IJsselstein) begonnen deze laatste wedstrijd voor het klassement op nagenoeg gelijke hoogte. Overbeek met een kleine voorsprong op Helmes. Een felle strijd was het gevolg waarbij beide dames zich in stappen steeds verder verbeterden. Nederlands Kampioen Wendy Helmes trok aan het langste eind en had daar wel de beste landelijke jaarprestatie voor nodig. Haar 16,77 was slechts 3 centimeter onder haar persoonlijk record uit 2016. Ze zal in het gele leiderstricot en als favoriet het NK 2020 starten.

Naast de tweestrijd tussen Helmes en Overbeek deed ook Kimberly Slootjes – Engelhard goede zaken voor het zelfvertrouwen. Met haar beste seizoenprestatie van 15,20 meter was ze de eerste in een reeks die verder sprong dan het oude schansrecord in Kockengen. Slootjes – Engelhard begon dit jaar, als kersverse moeder, in de tweede klasse en heeft zich snel opgewerkt naar de derde plek bij de Dames en is één van de gevaarlijke outsiders voor de hoofdprijs aanstaande zaterdag.

De Haastrechtse Laura Maaijen benaderde in een schitterende sprong het Hollands record bij de meisjes. Haar afstand van 16.07 meter was een verpulvering van haar eigen persoonlijke record en ook ruimschoots de beste jaarprestatie van 2020.

In dit bijzondere wedstrijdseizoen zijn het meestal de Jongens die (terecht) de meeste aandacht opeisen. Er is elke wedstrijd een spannende strijd om de topposities en er worden met regelmaat grenzen verlegd. Dit maal sneeuwde deze talentvolle groep misschien enigszins onder in het geweld van de andere categorieën. En dat is opvallend als er toch twee jongens verder springen dan 18 meter. Harmen Timmerarends (Montfoort) lijkt net op tijd in vorm voor het NK en sprong een persoonlijk record van 18.22 meter. Hollands Kampioen Mark van der Horst (Schoonhoven) won de wedstrijd met een fraaie afstand van 18,50 meter en zal als de topfavoriet naar Burgum afreizen. Lokale favoriet Ties Meijer uit Kockengen sprong een fraaie 17 meter en stelde daarmee een reserveplek voor het NK veilig.

De accommodatie in Kockengen is de nieuwste polsstokaccommodatie in Nederland. Dit jaar was er vanwege de corona-perikelen slechts één wedstrijd op het hoogste niveau. Toch kan na gisteren worden gezegd dat de accommodatie aan de verwachtingen voldoet. Met schansrecords bij de Senioren, Dames, Junioren en Meisjes is de accommodatie met stip gestegen op de ranglijsten en staat zij zelfs bovenaan de ranglijst als het om de beste seizoenprestaties gaat.

In 2021 zal de vereniging meer wedstrijden gaan organiseren en zullen de topspringers vaker op deze schansen te zien zijn.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws