Afbeelding

Romeinse fibula ruil Stadsmuseum Woerden en parkeergarage Castellum

Vrije tijd

WOERDEN > Op 30 juni verhuist de beroemde Kikkerfibula van Woerden naar de vernieuwde Romeinententoonstelling in het Stadsmuseum. Nu ligt deze bijzondere vondst uit 2003 in de kleine vitrine tussen de liftdeuren bij de voetgangersingang van parkeergarage Castellum aan het Kerkplein. In plaats daarvan komt hierin een andere bijzondere speld te liggen: een traliefibula.

De meeste bezoekers van de parkeergarage lopen er achteloos aan voorbij als ze vanaf de markt de voetgangersingang naast de Hema binnenlopen, maar tussen de twee liftdeuren op de begane grond staat een kleine vitrine. Degene die er wel in kijkt, ziet een vondst uit de Romeinse tijd: een speld, die destijds is gebruikt om kleding bij elkaar te houden of gewoon als sieraad werd gedragen. ‘Fibula’s’ worden dit soort mantelspelden genoemd. Ze waren populair in alle lagen van de bevolking en aan mode onderhevig. In Woerden zijn er meer dan honderd gevonden. Eén van de meest bijzondere is deze in de vorm van een kikker. Een kleine tastbare herinnering aan het bijzondere Romeinse verleden van Woerden!

De kikkerfibula is gevonden bij de aanleg van de parkeergarage in 2003. Sinds de opening van de garage ligt hij onopvallend te pronken in de kleine vitrine, maar in het groot en groen is hij ook vele malen afgebeeld op -1 niveau, als één van de symbolen waarmee de gebruiker van de garage zijn auto terug kan vinden.

Stadsmuseum Woerden heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een flinke opfrisbeurt van de Romeinententoonstelling op de zolderverdieping. Stagiaire Merel Meulepas, 4e jaars aan de Reinwardt Academie in Amsterdam, de HBO-opleiding voor museum- en erfgoedstudies, heeft hier het voortouw in genomen. Ook waarnemend conservator Teatske de Jong heeft hier vele uren werk in zitten. Vanaf 1 juli is het resultaat te zien! Dan zal ook de originele Woerdense kikkerfibula hierin een ereplaats krijgen.

Op 30 juni zal de kikkerfibula daarom uit de vitrine bij parkeergarage Castellum gehaald worden door Iris Briels, archeoloog van de gemeente Woerden. Een andere bijzondere speld, een zogenaamde traliefibula, gaat diens plaats innemen. Beide fibula’s komen uit de collectie van de Provincie Utrecht

Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Ondernemend
Afbeelding
600.000 euro voor groene, gezonde en klimaatbestendige initiatieven Nieuws
Afbeelding
Buurtagenda's een succes, ook in Terwijde Nieuws