Afbeelding

Kunstwerkplaats De Vrijstaat opent Pet’s Shop: een doe-expo vol (speelgoed)verzamelingen

Vrije tijd

LEIDSCHE RIJN > De bijzondere expo Pet’s Shop van De Vrijstaat werd afgelopen vrijdag feestelijk geopend. 

Vanwege de coronamaatregelen was er dit keer geen grootse opening georganiseerd. De gasten konden in kleine groepjes op ontdekking in de mini shopping mall, die speciaal voor deze tentoonstelling is ingericht. Zowel de kinderen als de volwassenen gingen los in de winkels, die zijn gevuld door verzamel-kunstenaar Pet van de Luijtgaarden.

Een expositie vol verzamelingen vormt de basis van Pet’s Shop. Kleine winkels vol met Playmobilpoppetjes, petten, pennen, platen en CD’s bieden een bijzondere winkelervaring. Je wordt als bezoeker niet alleen aangesproken als consument maar vooral ook uitgedaagd om aan de slag te gaan met het aangeboden materiaal. In de werkplaatsen bij de winkeltjes werd vol enthousiasme geëxperimenteerd en gemaakt. In de Pet Shop, de eerste verzameling ooit van Pet, gingen de kinderen aan het werk om hun eigen pet te pimpen. In de Pen Shop werden verhalen geschreven en portretten getekend van Playmobilpoppetjes. Ieder voorwerp in deze expo is aanleiding voor een creatieve uitdaging om van iets ouds iets nieuws te maken.

De expo oogt kleurig en aantrekkelijk voor kinderen die hun hart kunnen ophalen aan de enorme hoeveelheid speelgoed die daar te zien is. Maar tegelijkertijd toont deze expo ook hoeveel spullen wij weggooien, hoe de ene trend razendsnel wordt opgevolgd door de volgende en het gemak waarmee we onze gretige blik alweer richten op de volgende hype. Daarmee is deze expo niet alleen een superleuk gezinsuitje, het is ook een genadeloze blik op onze maatschappij en de gevolgen van het consumentisme. Nergens wordt de tentoonstelling drammerig of moralistisch, er wordt op een subtiele manier appel gedaan op ons gedrag en de enorme hoeveelheid wegwerpartikelen dit hier het gevolg van is.

Met zijn installaties en kunstwerken die zijn opgebouwd uit een overweldigende hoeveelheid verweesd speelgoed weet Pet een mooie balans te vinden tussen reflectie en puur plezier. Er worden langspeelplaten opgezet waar we de meest uiteenlopende muziekstijlen op terug kunnen horen en er worden speelse gadgets gemaakt van oude videodozen en cassettebandjes. Elke ruimte biedt een nieuwe uitdaging om van ons eigen afvalmateriaal iets bijzonders te maken. Dat dat appelleert aan de oude verzamelaar in ons, blijkt uit het enthousiasme waarmee de bezoekers zich door de winkels begeven.

Iedereen krijgt een winkelmandje mee waarin de benodigdheden zitten voor de ultieme shopervaring; met een boodschappenlijst waar je per winkel je opdrachten kunt afvinken en een heuse spaarzegelactie is Pet’s Shop een verrassende ervaring voor iedereen vanaf 6 jaar. Pet’s Shop is van 3 oktober t/m 6 december elke zaterdag en zondag te bezoeken tussen 12 en 17 uur. Tijdens de herfstvakantie zijn we ook open op wo 21, do 22 en vr 23 oktober. Doordeweeks ontvangen we diverse schoolklassen uit het primair onderwijs, BSO’s en kinderfeestjes.

Belangrijk

Pet’s Shop is helemaal coronaproof ingericht. Dat betekent dat je vooraf kaartjes koopt voor een bepaald tijdslot. Zo kan iedere bezoeker op een veilige manier op De Vrijstaat terecht om rond te struinen tussen alles wat wij ook zo fanatiek hebben verzameld. Reserveren: www.devrijstaat.nl

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws