Afbeelding

Bijzondere voorstelling over Nederlandse asielprocedure Salomonsoordeel in Bibliotheek Neude

Vrije tijd

UTRECHT > Van dinsdag 29 juni tot en met zondag 11 juli staat in de Grote Hal Bibliotheek Neude de voorstelling, ‘Salomonsoordeel’. Theatermaker Ilay den Boer neemt samen met vluchteling Hassan en IND-medewerker Peter het publiek mee op een stormachtige reis door de Nederlandse asielprocedure. Waar halen we de wijsheid vandaan voor een Salomonsoordeel? Een bijzondere en intense voorstelling.

Ilay den Boer

Theatermaker Ilay den Boer deed het afgelopen jaar uitgebreid research voor deze voorstelling. Zo werkte hij bij het IND als hoor- en beslismedewerker en als griffier in opleiding bij de Rechtbank Amsterdam. Ilay ging langs bij asielzoekerscentra en bezocht burgers, illegalen, experts en politici in hun huiskamers om zijn verhaal te vertellen en hen uit te nodigen om samen na te denken. In de voorstelling nodigt hij zijn vriend Hassan uit op het toneel om zich samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid? Salomonsoordeel is een intense theatrale ervaring, waarbij het abstracte politieke debat over migratiebeleid invoelbare proporties krijgt.

Voorstelling en generale repetitie De voorstelling vindt plaats in de Grote Hal Bibliotheek Neude, op 30 juni, van 1 t/m 4 juli en van 8 t/m 11 juli, steeds van 19.30 tot 22.30 uur. De toegang bedraagt €26,50/ €21,50 voor bibliotheekleden, kaartverkoop via de Stadsschouwburg Utrecht.

Op dinsdag 29 juni is de generale repetitie, deze is gratis toegankelijk. Je moet wel vooraf reserveren via de site van Bibliotheek Utrecht.

Let op: de aanvangstijden kunnen wijzigen in verband met het EK Voetbal. Houd de website van Bibliotheek Utrecht in de gaten voor up to date informatie.

Aanleiding Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ilay wil meer weten over de asielprocedure en de

logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Tegelijkertijd vindt hij in alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden. Net zoals de baby in de mythe van het Salomonsoordeel, dreigt Ilay verscheurd te worden: als een goede vriend van Hassan weet hij dat het leven van zijn vriend in gevaar zal zijn in Gaza. Als een opgeleide hoor- en beslismedewerker realiseert hij zich dat hij Hassans asielrelaas ongeloofwaardig zou hebben verklaard en ook zou hebben afgewezen.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws