The Mad King - een robot uit de tentoonstelling van Bram Ellens
The Mad King - een robot uit de tentoonstelling van Bram Ellens Lize Kraan

Opening nieuwe tentoonstelling Robots in Captivity bij Buitenplaats Doornburgh

Vrije tijd

MAARSSEN > Op 1 juli opent op Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling Robots in Captivity. Hierin onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de complexe relatie tussen mens en technologie. De priorij is ingericht als een robot-kennel. Je ontmoet als bezoeker in verschillende ruimtes diverse robots: een drie meter hoge robotarm, een snel lerende robotstem en een robot in een kooi. In de tentoonstelling en het onderzoekslab verkennen de bezoekers de vraag: zijn de robots onze dienaars, vrienden of juist onze vijanden?

Angstaanjagende robotarm
Bram Ellens (1978) was jaren werkzaam bij internationale tech-bedrijven. Hij werkte tijdens de beroemde ‘dot.com boom’ in o.a. Silicon Valley en zag zo van heel dichtbij de opkomst van algoritmen en robotica. De afgelopen jaren maakte hij als beeldend kunstenaar diverse sculpturen en installaties, waarmee hij de relatie tussen mens en technologie verkent. Robots in Captivity op Buitenplaats Doornburgh bestaat uit een tentoonstelling, een residentie, een onderzoekslab en verschillende activiteiten voor het publiek. De robots in de installaties lijken menselijke eigenschappen te bezitten. Een angstaanjagende robotarm aan een ketting, een vliegende drone in een kooi die medelijden opwekt, een klunzige robot die door de gangen slentert. De ‘menselijke’ connectie met het werk verwondert en verwart bezoekers. Ellens is tijdens de tentoonstelling ook artist in residence op Buitenplaats Doornburgh. Hij werkt er aan de doorontwikkeling van de installaties en onderzoekt de wisselwerking tussen mens en technologie. Hij doet dit samen met verschillende kunstenaars, zoals Mette Sterre, Gabriel Lester en singer-songwriter Janne Schra.

Actueel
Ethische vragen omtrent robotica en algoritmen zijn actueler dan ooit, door de snelle technologische ontwikkelingen en onze afhankelijkheid van techniek. Het lijkt een vooruitgang als een robot of algoritme het werk doet. Maar wie heeft eigenlijk de controle? Schuilt er gevaar in deze technologische revolutie? Tijdens Robots in Captivity op Buitenplaats Doornburgh onderzoekt kunstenaar Bram Ellens deze ontwikkelingen op een speelse manier, in het gezelschap van diverse robots. Zo maakt hij deze vraagstukken invoelbaar en inzichtelijk door middel van kunst. Bram Ellens: “Kunst is bij uitstek hét middel om de relatie tussen mens en kunstmatige intelligentie invoelbaar te maken. Kunst is een universele taal.”

Praktische informatie:
Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, Maarssen
Open van donderdag t/m zondag, 10:00 - 17:00
www.buitenplaatsdoornburgh.nl

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws