Knutseltas © Jelmer de Haas
Knutseltas © Jelmer de Haas

Voorlezen en monsters in de bieb Utrecht tijdens Nationale Voorleesdagen

Vrije tijd

UTRECHT > Voorlezen is leuk. En heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom zijn van 26 januari tot en met 5 februari de Nationale Voorleesdagen voor kinderen tot en met 6 jaar. In alle Utrechtse bibliotheken wordt voorgelezen uit ‘Maar eerst ving ik een monster’ en knutseltassen uitgedeeld. Er is Voorlezen met muziek, er zijn voorstellingen en de bieb deelt voorleestips in meerdere talen.

Nationale Voorleesdagen Voorlezen is leuk! Daarnaast is het ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Door veel voor te lezen leren kinderen veel nieuwe woorden, ze leren beter spellen en teksten begrijpen. Daarom zijn er elk jaar in januari de Nationale Voorleesdagen voor kinderen tot 6 jaar. Het Prentenboek ven het jaar ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer staat centraal, naast de andere 9 boeken uit de Prentenboek Top 10.

Monsterlezen

In alle bibliotheken van Utrecht kunnen kinderen luisteren naar het prentenboek van het jaar ‘Maar eerst ving ik een monster’. Over een jongetje dat steeds nieuwe monsters verzint die hij nog moet vangen voordat hij gaat slapen. Op woensdag 26 januari lezen bibliotheekmedewerkers voor, elk half uur tussen 14.00 uur en 16.30 uur, in Bibliotheek Overvecht start vanaf 15.00 uur. In Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum leest wethouder Anke Klein voor om 15.00 uur. Gratis toegang, reserveren is niet nodig.

Knutseltassen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen kinderen in alle vestigingen een knutseltas ophalen. In elke tas zitten materialen om een monstermasker te maken, een instructie en een kleurplaat.

Voorlezen met muziek

In drie bibliotheken kunnen jonge kinderen en ouders luisteren naar een verhaal en muziek maken. Het boek ‘Hey Baby, kijk!’, uit de Prentenboek Top 10, wordt voorgelezen. Een knuffelboek voor baby’s met lieve zwart-witprenten. In

Bibliotheek Kanaleneiland (28 januari), Hoograven (29 januari) en Zuilen (4 februari), steeds van 10.30 – 11.00 uur. Gratis toegang, wel reserveren.

Voorstellingen ‘Maar eerst ving ik een monster’ en ‘Mijn wondertuin’

Marianne van Houten speelt de voorstelling ‘Maar eerst ving ik een monster’. Over alle avonturen die je kunt beleven als je niet wilt gaat slapen. Een interactieve voorstelling vol muziek, humor en fantasie voor kinderen van 3-6 jaar. In Bibliotheek Neude, zondag 30 januari van 10.00-10.40 uur en van 11.30-12.10 uur. Reserveren, kaartjes €12/ €6 voor bibliotheekleden.

‘Mijn Wondertuin’ door Theater Stof. Een muzikale voorstelling voor 0-2 jaar, geïnspireerd op het boekje ‘Mijn Tuin’ van Marion Billet. Theater Stof maakte de aaibare decorstukken zelf met de hand, van gerecyclede stoffen. In Bibliotheek Neude op zaterdag 5 februari om 10.00 uur, 11.30 uur en 15.00 uur. In Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum op zondag 6 februari om 10.00 uur. Voor kinderen van 0-2 jaar, reserveren. Kaartjes €15/ €7,50 voor bibliotheekleden.

Beide voorstellingen zijn onder voorbehoud van de coronamaatregelen.

Voorleestips in 5 talen

Lezen en voorlezen is belangrijk voor kinderen. De bibliotheek heeft een grote collectie boeken, er zit voor iedereen wat bij. Tot en met 17 jaar is het lidmaatschap gratis. Voorleestips in vijf talen, informatie over het programma van de Nationale Voorleesdagen, de Prentenboek Top 10, knutseltips en een kleurplaat zijn te vinden opbibliotheekutrecht.nl/voorleesdagen.

Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Veroordeling voor jongen uit De Meern, die eigen moeder neerstak met mes Nieuws
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Hulpdienst van WIL in je buurt, mensen samen brengen Gemeente
Afbeelding
Utrecht legaliseert thuiswerken voor sekswerkers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws