Afbeelding

Plantenasiel Maarssen viert katoenen jubileum

Nieuws

MAARSSENBROEK > Feest op de plantenzolder van Plant voor Plant in het MEC in Reigerskamp

Plant voor Plant viert eind januari haar 1-jarig bestaan. Wat begonnen is met een verpieterde plant uit een groene kliko, is in een korte tijd uitgegroeid tot een groen en duurzaam initiatief in de vorm van een plantenasiel. Een plek waar bewoners uit Stichtse Vecht en omgeving planten en potten kunnen doneren én adopteren.

Met alle donaties voor de weesplanten, kunnen nu al 158 nieuwe bomen worden aangeplant. Margot Aler, inititatiefneemster van Plant voor Plant: “Vorig jaar rond deze tijd twijfelde ik nog behoorlijk aan het idee om vanuit huis een plantenasiel te starten. Had ik wel genoeg plantenkennis? Wat als niemand de moeite zou nemen om planten langs te brengen? Maar nog erger. Wat als niemand planten zou willen adopteren? Nou, ik je kan vertellen, het tegenovergestelde is gebeurd en dat willen we vieren!” Het afgelopen jaar hebben 149 planten een nieuw thuis gevonden. Op dit moment heeft Plant voor Plant nog zo’n 260 planten in het asiel staan. Niet meer bij Margot thuis, maar op de prachtige plantenzolder in Milieu Educatief Centrum (MEC) Maarssen. Mensen mogen daar naar eigen inzicht en portemonneegrootte een plant komen uitzoeken, oftewel adopteren. Met de opbrengst worden bomen aangeplant. De teller staat inmiddels op 158 nieuwe bomen waarvan er al 80 daadwerkelijk zijn aangeplant door de stichting Trees for All. Daarnaast zijn vele potten en andere materialen zoals restanten potgrond en plantenvoeding gered van de vuilnisbelt.

Inmiddels heeft het plantenasiel acht vrijwilligers die meehelpen met het verzorgen en ophalen van de planten. Ook zijn er een aantal mensen en instanties zoals dagbesteding De Valkenier in Valkenkamp, die meehelpen bij het opkweken van stekjes. “In een jaar tijd is ‘ik’ ‘we’ geworden.”, aldus Margot. “Voor komend jaar gaan we dus samen met MEC Maarssen en alle Plant voor Plant vrijwilligers aan de slag met onze missie: zoveel mogelijk planten redden van de vuilnisbelt en de wereld een beetje vergroenen. Stap voor stap… Plant voor Plant.”

Naast het adopteren van planten, wil het plantenasiel in 2020 onder andere een planten- en stekjesmarkt gaan organiseren; een workshop plantenhangers macrameeën op touw zetten, hun plantenophaalservice uitbreiden én wellicht een extra locatie openen als dat nodig blijkt te zijn. “Maar eerst deze mijlpaal vieren.”, zegt Margot. ”En dat doen we op woensdag 5 februari met katoenen slingers, een drankje, wat lekkers en een plantenloterij waarmee iedere bezoeker kans maakt op een gratis plantje van de stekjestrap. Trek wel een warme trui aan want het is deze dag ook Warmetruiendag in het MEC. Hiermee vragen we aandacht voor CO2 reductie door zuiniger met energie om te gaan. De verwarming staat dus een paar graden lager, maar dat mag de pret niet drukken!” Wil je hier bij zijn? Een plant doneren of adopteren?

Kom op woensdag 5 februari van 10.00-15.30 uur naar de plantenzolder in MEC Maarssen te Reigerskamp. Voor meer info en openingstijden www.plantvoorplant.nl. 

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws