Afbeelding

Kinderelfstedentocht haalt 35.000 euro op voor kinderen in WKZ

Nieuws

UTRECHT >  Afgelopen zaterdag 1 februari werd Sports & Businesscampus De Vechtsebanen omgetoverd tot een heus Fries landschap voor de Jeugd Elfstedentocht 2020. Bijna 2.000 kinderen kwamen al schaatsend in actie voor belangrijk onderzoek naar het kinderhart in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). 

Samen haalden zij €35.000,- op. In Nederland worden jaarlijks zo’n 1.500 baby’s geboren met een hartafwijking. Het merendeel van die kinderen loopt schade aan hart en hersenen op. Snel behandelen is daarom van belang. Met een bijzondere MRI-scan en verschillende 3D en 4D technieken die in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en UMC Utrecht verder ontwikkeld worden, kan een 3D print van het kinderhart gemaakt worden. Zowel in de buik als na de geboorte. Hiermee kunnen we de problemen aan het kinderhart nog beter in beeld brengen en zorgen voor een optimale behandeling. 

Afgelopen zaterdag kwamen bijna 2.000 kinderen in actie om de verdere ontwikkeling en toepassing van deze techniek mogelijk te maken. In een donkere, in mist gehulde ijsbaanhal werd het startschot gegeven. Klunend gingen de kinderen vervolgens richting het ijs, om hun elf stempels te verzamelen. Net als bij de echte Elfstedentocht haalden de kinderen stempels bij huisjes die een stad vertegenwoordigden en ontvingen zij aan het einde een Elfstedenkruisje. 

Door kinderen, voor kinderen

Het bedrag van €35.000,- is opgehaald door kinderen uit de omgeving Utrecht, waaronder leden van verschillende schaatsverenigingen uit de regio. Ze hebben dit opgehaald door ouders, buren, opa’s en oma’s te vragen hun schaatstocht te sponsoren of door zelf in actie te komen, bijvoorbeeld door lege flessen op te halen of cupcakes te verkopen. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen had de eer om samen met Gregor Krings, hoofd van het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen in het WKZ, het tweede startschot te geven. Krings: “Ik ben vereerd dat al deze kinderen mee wilden helpen. Het is heel bijzonder om zoveel kinderen zich te zien inzetten voor andere, zieke kinderen. Met hun geweldige bijdrage kunnen we écht een verschil maken voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Hartverwarmend.” Michael van de Kuit, eigenaar van Sports & Businesscampus De Vechtsebanen, steunt het initiatief. 

De Vechtsebanen heeft in januari het reizend kinderhart geadopteerd. Als bijdrage schenken ze alle entreegelden van de dag aan het kinderhartonderzoek. “Onze filosofie is altijd hetzelfde gebleven: ‘gewoon lekker spelen’ – onbekommerd, vrij en in een veilige omgeving met vriendjes en vriendinnetjes. Daar maken wij ons sinds jaar en dag hard voor. Wij beseffen echter dat dat niet voor iedereen mogelijk is. Elke dag worden in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking. Het onderzoek naar het kinderhart van het WKZ streeft naar een optimale behandeling voor ieder kind, zodat ook zij kunnen leven als gezonde kinderen. En dat steunen wij vanzelfsprekend graag door deze inzamelactie te faciliteren en de ticketverkoop in zijn geheel te doneren. Want ieder kind moet gewoon lekker kunnen spelen.” Woensdag 5 februari draagt De Vechtsebanen het kinderhart over aan ondernemersorganisatie Ondernamen, die zich komende maand zal inzetten voor het onderzoek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws