Bankje en informatiebord Vredevoetpad
Bankje en informatiebord Vredevoetpad Provincie Utrecht

Samenwerking leidt tot herstel natuur in Oostelijke Binnenpolder bij Tienhoven

Nieuws

TIENHOVEN > Tamara Overbeek is boswachter bij Natuurmonumenten en betrokken bij het herstel van de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven. 

Zeldzame planten en dieren profiteren van de herstelwerkheden. Ook wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. “Ik hoop dat een otter hier een nestje jongen grootbrengt of dat er een paartje kraanvogels gaat broeden. Dat zou een kroon op ons werk zijn”.

De Binnenpolder is onderdeel van het Natura 2000-gebied de Oostelijke Vechtplassen. Een uniek natuurgebied tussen de Vecht en de westrand van de Utrechtse Heuvelrug. De provincie Utrecht wil dit laagveengebied met een afwisseling van legakkers en plassen, moerasbos en open landschap behouden voor de toekomst en voert daarom herstelwerkzaamheden uit. “Ik ben dankbaar dat de provincie Utrecht haar verantwoordelijkheid heeft genomen voor behoud van het leefgebied van zeldzame planten en dieren. Als boswachter ben ik heel trots dat Natuurmonumenten dit mooie gebied in eigendom heeft en mag beheren”.

Prachtig uitgestrekt gebied

Tamara vertelt over het gebied: “De Binnenpolder is een prachtig uitgestrekt gebied met een nagenoeg ongeschonden horizon vlakbij de stad Utrecht met allerlei zeldzame vogels, zoals de roerdomp. Ook groeien hier bijzondere planten, zoals het waterdrieblad. Dat is toch uniek”.

Tamara heeft gezorgd voor een bankje en een informatiebord op een uitkijkheuvel. “Op de heuvel heb je een machtig uitzicht over het gebied. Er zijn sinds drie jaar twee mooie wandelroutes. Het Vredevoetpad (7 km) en het Zoddenpad (13 km) starten beide vanaf streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. Wandelaars kunnen nu heerlijk op het bankje genieten van de rust en de natuur”.

Omwonenden betrekken

Over de reacties van omwonenden vertelt Tamara: “Het was voor hen best moeilijk om zich een beeld te vormen van hoe het er uit zou gaan  zien. Sommige mensen waren sceptisch. Ze waren bijvoorbeeld bang dat het leefgebied van de ree verloren zou gaan, omdat er wat bomen weggehaald moesten worden. Uiteindelijk vonden de meeste omwonenden het prachtig worden”.

Resultaat van samenwerking

Dat de zeldzame planten en dieren in dit gebied weer alle ruimte krijgen, is het resultaat van een intensieve samenwerking. “De provincie zorgde voor uitvoering van de werkzaamheden, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor de waterhuishouding en Natuurmonumenten voor het beheer, zoals maaien. Samen hebben we het tot een succes gemaakt”.

Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws