Afbeelding

Burgemeester Reinders: Bestuurders en ambtenaren moeten alle vrijheid en veiligheid hun werk voor de samenleving kunnen doen

Nieuws

Statement burgemeester Ap Reinders – raadsvergadering 10 november 2020                                                                                  

In een publicatie op de website van VAR nieuws van dinsdag 3 november jongstleden – naar aanleiding van een bericht in de nieuwsbrief van GroenLinks Stichtse Vecht - heeft u kunnen lezen over de bedreigingen aan het adres van oud-wethouder Linda van Dort. Haar besluit geen mededelingen te doen over de reden van haar vertrek eind vorig jaar en vorige week aan mij door haar herbevestigd, respecteer ik volledig. 

Ik ben geschrokken van de signalen in de berichtgeving in VAR nieuws. Bedreigingen aan het adres van gemeentebestuur (raad en college) en ambtenaren keur ik ten zeerste af. Bestuurders en ambtenaren moeten in Nederland in alle vrijheid en veiligheid hun werk voor de samenleving kunnen doen. Mijn bestuurders-hart doet pijn als ik dit soort berichten lees. Het raakt mij als mens dat gemeentebestuurders bedreigd worden of werden, of zich bedreigd voelen.

Een gemeentebestuur maakt keuzes en neemt beslissingen, die niet altijd voor iedereen tot een gewenst besluit leiden. Een verschil van inzicht daarover kan leiden tot een gesprek op het scherpst van de snede. Dat mag, kan en moet soms; dat is ook geen probleem. Als een dergelijk verschil van mening overgaat in het uiten van agressie en bedreigingen, is dat echter volstrekt onacceptabel. We kunnen het nu eenmaal niet iedereen naar de zin maken en inwoners zullen soms ook moeten accepteren dat hun belang is gewogen, maar niet tot het voor hen gewenste resultaat leidt. We moeten niet willen wijken voor agressie, intimidatie of bedreigingen. 

Op diverse manieren werken we in Stichtse Vecht aan het tegengaan van onwenselijk gedrag ten aanzien van gemeentebestuur en organisatie. Ook besteden we aandacht aan het weerbaar maken van raad, college en de ambtelijke organisatie tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan actief beleid op het tegengaan van ondermijning, de aandacht voor integriteit en het anti-agressiebeleid voor bestuur en organisatie. Ook monitoren we incidenten en dragen we actief tweejaarlijks bij aan de Monitor Integriteit en Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ik vind het belangrijk om juist ook naar aanleiding van de actualiteit, de recente berichtgeving, hier nu - zo bij aanvang van de raadsvergadering - bij stil te staan. Over het democratisch en bestuurlijke functioneren, inclusief bestuurlijke vernieuwing, ga en blijf ik graag met uw raad in gesprek. En moeten gemeentebestuur en organisatie met de samenleving in gesprek blijven.

Het speelveld en de regels van het spel zijn duidelijk; de grenzen van wat kan en niet kan daarmee ook. En die zal ik als voorzitter van de raad en burgemeester blijven bewaken. 

Patricia Snel
Gratis lezing Patricia Snel over haar nieuwe boek De vondeling van Veenhuizen bij boekhandel Van Kralingen Vrije tijd
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
oranjetipje
Excursie vlinders, hommels en kevers op de Bosdijk met natuurgidsen van IVN Vecht en Plassen Vrije tijd
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Het regent prijzen voor Dansschool Spotlight! Sport
Afbeelding
Officiële opening Activiteitencentrum Zebraspoor Lezersnieuws
Leuke artikelen te koop op de Moederdagmarkt
Moederdagmarkt bij Zorggroep De Vechtstreek, locatie De Aa Lezersnieuws
Afbeelding
Vechtse Plussers in actie Lezersnieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Schade door harde windstoten in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
Afbeelding
Start maatregelen in Rondeveense tuinen met te veel lood in de grond Nieuws
Afbeelding
De Kledingbank Stichtse Vecht bestaat 10 jaar, actie met gratis artikelen Nieuws
Afbeelding
Politiek Stichtse Vecht over brug Vreeland, woningen Maarssen en NIeuwer Ter Aa en Scheendijk in Breukelen Gemeente