Afbeelding

Protestactie Partij voor de Dieren tegen het afschieten van knobbelzwanen

Nieuws

UTRECHT >  Afgelopen zaterdag 14 november liet Partij voor de Dieren Utrecht als protestactie vier grote opblaasbare zwanen varen in de Oudegracht in Utrecht, voortgetrokken door een elektrisch bootje. 

Tot verbazing van het winkelend publiek. “De gracht lijkt wel het Zwanenmeer,” zegt de Utrechtse Judith (34) lachend tegen haar vriendin Rachel (32) “maar volgens dat protestbord ‘zijn er straks geen zwanen meer’?” De knobbelzwaan is een inheemse en beschermde diersoort die echter, als het aan de provincie Utrecht ligt, vanaf 1 december afgeschoten mag worden.

Veel voorbijgangers hebben er geen idee van dat er binnenkort geschoten mag worden op knobbelzwanen. “Waarom gaan ze dat doen?” is een veel gehoorde vraag tijdens de protestactie. Provinciale Staten heeft op verzoek van Faunabeheer Utrecht een ontheffing verleend voor afschot van knobbelzwanen voor een periode van 5 jaar, omdat de zwanen schade zouden aanbrengen aan graslanden. De Partij voor de Dieren is van mening dat ingezet moet worden op preventieve maatregelen en dat eventueel bewezen schade gecompenseerd kan worden. Partij voor de Dieren Statenlid Willem van der Steeg: “Die zogenaamde overlast is helemaal niet groot. Het gaat om een getaxeerd schadebedrag van gemiddeld 6300 euro per jaar over de jaren 2012-2017. Als je dat afzet tegen de miljoenenverspilling rondom mobiliteitsprojecten in de provincie Utrecht, dan is dat een schijntje. Dat rechtvaardigt het absoluut niet om zwanen af te schieten.”

De Partij voor de Dieren wil met de zwanenactie ‘bewoners en volksvertegenwoordigers wakker schudden.’ Tijdens de actie konden voorbijgangers een petitie tegen het afschot van de zwanen tekenen. Voorbijganger Willem (80 jaar) juicht de actie toe: “Ik heb de afgelopen jaren de natuur in het buitengebied enorm zien verschralen en veel dieren zien verdwijnen. Simpelweg uitgestorven. Zwanen komen soms van duizenden kilometers ver naar ons land gevlogen en die schieten we dan voor een paar rotcenten af? Het is van de zotte.”

Afschuwelijke doodstrijd

 Hiltje Keller, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Utrecht: “Omdat zwanen monogaam en partners voor het leven zijn, betekent het afschieten van een levenspartner ernstig en langdurig leed voor de overgebleven zwaan. Ook is meermalen bewezen en gefilmd dat knobbelzwanen zelden na een schot dood zijn, honden de zieltogende dieren aanvallen en ermee rondlopen alvorens de jager ze de nek omdraait. Een afschuwelijke doodstrijd. Daarnaast zal een dergelijke slachtpartij ernstige gevolgen hebben voor een andere zwanensoort, de bedreigde kleine zwaan.” Wereldwijd leven er nog 15.000 kleine zwanen waarvan 60 procent in Nederland overwintert. Dat betekent dat Nederland een grote verantwoordelijkheid draagt voor de instandhouding van deze soort. De kleine zwaan mengt zich vaak met groepen knobbelzwanen en zal evenzeer het slachtoffer worden. Ook is het onderscheid tussen de soorten vooral op jonge leeftijd lastig te maken. Nu al vliegt 22 procent van de kleine zwanen rond met hagel in hun lijf.

Schieten, schieten en nog eens schieten

Anjo Travaille is Algemeen Bestuurslid voor de Partij voor de Dieren bij het Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR): “De teneur bij de Provincie is dat ze problemen willen oplossen door dieren af te schieten. Er wordt geschoten op zo’n beetje alles wat beweegt en dit keer zijn dat dus knobbelzwanen. Het kan toch niet zo zijn dat er straks nauwelijks meer zwanen in onze wateren te vinden zijn? Het HDSR-logo is nota bene een zwaan! Wij vragen ons waterschap dan ook om stevig stelling in te nemen tegen deze jacht.” De knobbelzwanen in deze protestactie zijn de ambassadeurs voor al die andere dieren die nu door het afgeven van een ontheffing bejaagd mogen worden. Hiltje Keller: “Geen dier is nog veilig in deze provincie. Na onder meer verwilderde katten, vossen, spreeuwen, kraaien, kauwen, reeën en zwijnen zijn nu dus ook de knobbelzwanen in de provincie Utrecht vogelvrij verklaard. De Partij voor de Dieren wil een einde aan deze wild west praktijken en pleit voor herstel van het natuurlijk evenwicht. De natuur kan zich namelijk prima zelf reguleren, daar zijn geen jagers voor nodig.”

In antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren heeft het college aangegeven niet van plan te zijn om de ontheffing tot afschot van knobbelzwanen in te trekken. In plaats daarvan zou er, zoals in de ontheffing staat, ‘een landschap van angst’ gecreëerd moeten worden door de jagers. In een uiterste poging om dit te voorkomen diende de PvdD-fractie afgelopen week tijdens de Statenvergadering een motie in om de afgegeven ontheffing in te trekken. Door tegenstemmen van VVD, FvD, CDA, D66, CU en SGP haalde deze motie helaas nét geen meerderheid. Ook de PvdD-fractie in de Utrechtse gemeenteraad en in Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden stelden vragen over dit onderwerp. 

De Partij voor de Dieren staat niet alleen in haar protest. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Fauna4Life, de Faunabescherming en Dierenradar tekenden bezwaar aan tegen de ontheffing en zullen dit op 18 november tijdens een hoorzitting motiveren. Een petitie over dit onderwerp (https://www.petities.com/stop_de_kogel_voor_zwanen) is inmiddels meer dan 4.500 keer getekend. 

Hoop voor de toekomst

PvdD statenlid Van der Steeg: “Het is heel belangrijk dat we dit afschieten van zwanen, maar ook het totaal onnodig afschieten van andere dieren op de politieke agenda hebben gekregen. En er is hoop, want ondanks dat onze motie betreffende de knobbelzwanen het net niet heeft gehaald, het debat in onze provincie begint wel te komen”. Keller: “Meerdere partijen bewegen langzaam onze kant op en zien steeds meer in dat het afschieten van dieren vanwege vermeende overlast of schade geen duurzame en effectieve vorm van populatiebeheer of schadebestrijding is. Er komt gelukkig steeds meer instemming om te kiezen voor diervriendelijke maatregelen en alternatieven.” Van der Steeg: “Deze week riepen wij het college op om nu écht werk te maken van alternatieven voor het doodschieten van dieren en – in plaats van het creëren van ‘een landschap van angst’ – van Utrecht een landschap van liefde te maken. Het college zegde daarop toe om begin volgend jaar te komen met een uitwerking van meer diervriendelijke alternatieven en preventiemogelijkheden. Een mooie belofte, en wij houden dit natuurlijk nauwlettend in de gaten”

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws