Politiek Stichtse vecht over oneigenlijk gebruik woningen en stand van gemeentelijke organisatie

Gemeente

STICHTSE VECHT > Op dinsdag 17 november staan er twee informatieve commissievergaderingen op de agenda. Jullie zijn van harte welkom om deze digitaal te volgen.

Informatieve commissie I (Fysiek domein)

Dinsdag 17 november 2020, 19:30 uur. Klik hier voor de agenda en de livestream

 

De onderwerpen zijn:

·         Oneigenlijk gebruik van woningen De raad heeft een motie aangenomen over de aanpak van oneigenlijk woongebruik. Meerdere partijen hebben verzocht om hierover door te spreken in een informatieve commissie. Het doel van deze bespreking is om meer inzicht te krijgen over wat wel en niet acceptabel is. Wat willen we wel en juist niet aan woonvormen? Het onderwerp wordt vanuit verschillende kanten bekeken. Vanuit zowel de woonbehoefte als vanuit overlast en ondermijning. En welke mogelijkheden zijn er om oneigenlijk woongebruik terug te dringen? Na een korte inleiding wordt inzicht gegeven in het huidige beleid en de mogelijkheden rond wonen, handhaving en veiligheid. Gastspreker Jennemieke Kleijwegt, hoofd van de afdeling Vergunning, toezicht en handhaving in de gemeente Utrecht laat zien wat Stichtse Vecht kan leren van de Utrechtse Aanpak. Ook zullen enkele stellingen aan de commissie worden voorgelegd.

·         Beleidsplan Stichtse Vecht op weg naar nieuwe energie De gemeente wil het energieverbruik in de gemeente verminderen en de energie die nodig is zoveel mogelijk duurzaam opwekken. Dat betekent dat de gemeente het gebruik van fossiele energie moeten inperken en dat de CO2-uitstoot omlaag moet. Ook zal de gemeente lokaal invulling moeten geven aan de (landelijke) klimaatdoelstellingen. De gemeente Stichtse Vecht staat voor een grote opgave in de energietransitie. ‘Stichtse Vecht op weg naar nieuwe energie’ is het beleidsplan waarin de route naar ‘nieuwe energie’ voor Stichtse Vecht uiteengezet is en geeft het raamwerk voor de uitvoering. Tijdens de informatieve commissie wordt het beleidsplan gepresenteerd en kunnen vragen gesteld worden. Dit onderwerp is geagendeerd voor een reguliere commissie Fysiek domein op 24 november.

·         Het concept-Beleidskader zonnevelden Het concept Beleidskader zonnevelden wordt aansluitend aan het vorige onderwerp behandeld, omdat de onderwerpen met elkaar verweven zijn. In het beleidskader wordt in beeld gebracht waar initiatieven voor zonnevelden wel of niet passen in de gemeente. Tijdens de werkconferentie van de gemeenteraad op 8 oktober 2020 is de kansenkaart voor zonnevelden aan de orde geweest. Tijdens de informatieve commissie wordt een korte presentatie gegeven en kunnen vragen gesteld worden. Het concept-beleidskader is online te bekijken. Gebruikersnaam: Zonnevelden Stichtse Vecht Wachtwoord: zon in stichtse vecht. Dit onderwerp is geagendeerd voor een reguliere commissie Fysiek domein op 24 november.

 

Informatieve commissie II

Dinsdag 17 november 2020, 19:30 uur. Klik hier voor de agenda of de livestream

De onderwerpen zijn:

·         Stand van zaken van de Gemeentelijke organisatie Gemeentesecretaris Frank Halsema geeft een toelichting op de stand van zaken van de ambtelijke organisatie. Hierbij staat de doorontwikkeling van de organisatie en het thuiswerken vanwege de coronamaatregelen centraal.

·         Stand van zaken rondom Kansis Wethouder Maarten van Dijk praat de commissie bij over de stand van zaken bij Kansis. Bij het werkbedrijf Kansis werken mensen die onder de Participatiewet vallen of die zijn aangewezen op een beschutte werkomgeving en mensen die een opstap naar de arbeidsmarkt nodig hebben. Per 1 januari 2019 zijn de stichtingen Kansis en KansisGroen begonnen als het Werkbedrijf van gemeente Stichtse Vecht. Het werkbedrijf is ontstaan uit de voormalige gemeenschappelijke regeling PAUW bedrijven. Kansis biedt werkplekken aan inwoners die voor die tijd al een Wsw-indicatie of een Wsw-dienstverband hadden. Sinds 1 januari 2015 stromen er echter geen nieuwe mensen meer in de Wsw. Kansis zal zich de komende jaren dan ook moeten doorontwikkelen tot een leerwerkbedrijf die een bredere doelgroep bedient. De commssieleden worden bijgepraat over de ontwikkelingen die daarvoor op dit moment bij Kansis in gang zijn gezet.

 

Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Vrije tijd
Afbeelding
Kasteel Loenersloot bruist op de Dag van het Kasteel Vrije tijd