Afbeelding

Stichtse Vecht moet fors meer statushouders opvangen

Nieuws

STICHTSE VECHT > In het kader van interbestuurlijk toezicht beoordeelt de provincie Utrecht de prestaties van Stichtse Vecht op het gebied van het huisvesten van vergunninghouders. Zij toetst of de gemeente voldoet aan de door het Ministerie van Justitie en Veiligheid opgelegde halfjaarlijkse taakstelling.

“ In deze taakstelling is vermeld hoeveel vergunninghouders onze gemeente binnen een half jaar moet huisvesten. In het eerste half jaar van 2020 bedroeg de taakstelling 20 vergunninghouders. Daarnaast was er in 2019 een achterstand van 17 vergunninghouders ontstaan’, aldus het college. ‘De taakstelling over de eerste helft van 2020 is gerealiseerd (105%). Hiermee is ook een deel van de achterstand uit voorgaande taakstellingsperioden ingelopen. Daarnaast zijn tot 31 juli 2020 nog eens 11 vergunninghouders gehuisvest, waardoor de achterstand op de taakstelling nog 5 vergunninghouders betreft. Met deze flinke inhaalslag zouden wij op trede 2 (informatie opvragen en valideren) van de interventieladder* blijven.’

Vanwege de onvoorziene omstandigheden door de Corona-crisis heeft de provincie echter besloten om voor de taakstellingsperiode 2020-I geen trede uit de interventieladder te koppelen aan de realisatiecijfers van onze gemeente. De provincie heeft de gemeente gecomplimenteerd met de inventieve wijze waarop wij met de beperkingen door de Corona-crisis zijn omgegaan. Zij doelt daarbij op de inzet van eigen medewerkers om het tekort aan vrijwilligers op te vangen.

De nieuwe taakstelling voor onze gemeente over de tweede helft van 2020 is 24 vergunninghouders. Dit betekent dat er in totaal 29 vergunninghouders gehuisvest moeten worden (taakstelling tweede helft 2020 plus achterstand per 31 juli 2020). Op 4 november 2020 is de landelijke taakstelling voor het huisvesten van vergunninghouders gepubliceerd in de Staatscourant. Voor de eerste helft van 2021 is de taakstelling door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid vastgesteld op 13.500 te huisvesten vergunninghouders en is daarmee 7.000 hoger dan de afgelopen taakstelling (tweede helft 2020).

In de publicatie heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tevens een prognose gegeven van de taakstelling in de tweede helft van 2021. Deze zal voor de periode 1 juli tot en met 31 december 2021 naar verwachting ook 13.500 te huisvesten vergunninghouders bedragen. De taakstelling voor de tweede helft van 2021 zal door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid voor 1 april 2021 worden vastgesteld.

“De nieuwe taakstelling voor onze gemeente in de eerste helft van 2021 is 50 vergunninghouders. Volgens de landelijke prognoses zal ook in de tweede helft van 2021 de taakstelling rond de 50 zijn. Daarmee stijgt het aantal jaarlijks te huisvesten vergunninghouders in Stichtse Vecht van ca. 40 in 2020 naar ca.100 in 2021. ‘Wij zijn op dit moment al met onze ketenpartners in gesprek over de impact van deze forse taakverzwaring op de beschikbaarheid van sociale huurwoningen en maatschappelijke begeleiding in onze gemeente’, aldus het college. Overigens betekent dat niet dat het ook om 100 woningen gaat, er kunnen meerdere personen, zoals gezinnen, in 1 woning worden gehuisvest.

* de interventieladder van de provincie bevat 6 treden, bij de onderste trede (trede 1) wordt alleen gesignaleerd. Vervolgens kan opgeschaald worden tot en met trede 6 via actief toezicht tot een indeplaatsstelling. Een indeplaatsstelling betekent dat de toezichthouder van de provincie maatregelen neemt in naam van en voor rekening van de gemeente.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws