Afbeelding

In derde kwartaal meer woningen verkocht in Utrecht

Ondernemend

REGIO > Woningschaarste, veel concurrentie, torenhoge verkoopprijzen: het is niet eenvoudig om een koopwoning te vinden in Utrecht en omgeving. ING onderzocht of dit door de coronacrisis nog steeds het geval is. De cijfers laten zien dat het aantal woningverkopen zelfs is toegenomen in het derde kwartaal van 2020. De grootste stijging was te zien in Utrecht.

Veel woningen te koop
In Utrecht werden van juli tot en met september ongeveer 12 procent meer huizen verkocht dan in het tweede kwartaal van 2020. In Rotterdam ging het om 6 procent, Amsterdam steeg met 4 procent en Den Haag met iets meer dan 3 procent. Er leek in het tweede kwartaal van 2020 juist een daling te zijn ingezet in het aantal verkopen in Utrecht en Amsterdam. In Den Haag en Rotterdam leek de stijging te zijn gestabiliseerd. Nu wordt duidelijk dat veel woningeigenaren de coronacrisis zien als een goed moment om te verkopen met het oog op een slechtere verkoopbaarheid en eventuele prijsdalingen. In april werden er veel meer woningen te koop gezet, wat verklaart waardoor er in de zomermaanden veel transacties plaatsvonden. De gemiddelde huizenprijs is ook gestegen met dubbele cijfers. Gemiddeld liggen de prijzen momenteel 11,6 procent hoger ten opzichte van de prijzen van een jaar geleden. Het grotere aanbod lijkt dus nog geen invloed te hebben op de prijs.

Nog altijd lastig voor starters
Starters komen er nog altijd lastig tussen op deze oververhitte markt. Het advies is om zoveel mogelijk eigen geld bij elkaar te krijgen. Maandelijks kunnen starters meer apart zetten door te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering, onnodige abonnementen op te zeggen en kritisch te zijn op al hun uitgaven. Een meevaller is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters. Dit kan al snel duizenden euro’s schelen. Vanaf 2021 worden er 3 verschillende tarieven gehanteerd. Kopers tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis kopen en hier zelf gaan wonen betalen 0 procent overdrachtsbelasting. Iedereen ouder dan 35 of die niet zijn eerste huis koopt, betaalt 2 procent. Kopers die niet zelf in het huis gaan wonen, zoals beleggers, betalen 8 procent.

Tijdelijke stijging
ING voorziet dat de prijsstijging op de woningmarkt tijdelijk is en verwacht dat de coronapandemie uiteindelijk voor afkoeling op de woningmarkt gaat zorgen. Economen lichtten toe dat andere mogelijke verklaringen voor de stijging in het derde kwartaal zijn dat Nederlanders deze zomer ook voornamelijk doorbrachten in eigen land. Hierdoor was er meer tijd om te verhuizen, in combinatie met een groter aanbod en veranderende woonwensen. Door het thuiswerken zijn steeds meer Nederlanders ontevreden met de huidige woonsituatie, waardoor ze op zoek gaan naar huizen met meer ruimte, een studeerkamer en een tuin of balkon. Voor wie al een koopwoning heeft tegen een hoge rente is De Hypotheker in Maarssen en Leidsche Rijn er. De Hypotheker laat veel mensen profiteren van de lage rente door te helpen bij het oversluiten van de hypotheek

Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Vrije tijd
Afbeelding
Kasteel Loenersloot bruist op de Dag van het Kasteel Vrije tijd
Afbeelding
Speurtocht voor jong en oud in de meivakantie bij Regionaal Archief RHCVV Vrije tijd
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Ludieke Pubquiz van jarige Historische Kring Loenen in de feesttent Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Karin van Vliet opent Activiteitencentrum Zebraspoor Nieuws
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend
Buitenplaats Doornburg
Rondleiding historische buitenplaatsen Maarssen Vrije tijd