Afbeelding

Oostwaard zoekt oogstaandeelhouders en vrijwilligers 800 jaar voedselvoorziening op historische boerderij Maarssen

Ondernemend

MAARSSEN > Vrijhof Oostwaard begint in 2021 met een biologische en Skal-gecertificeerde moestuin. 

Geïnspireerd door de tuinen van de voormalige Sint-Stevensabdij, nu het Utrechtse Oudwijk. De nonnen van die abdij bezochten Oostwaard, hun kloosteruithof aan de Vecht bij Oud-Zuilen, om er ‘s zomers te recreëren. Hier werd ook hun voedsel verbouwd. Deze vroege vorm van stadslandbouw keert nu terug: een moestuin vol onbespoten, gezonde en biologisch-gecertificeerde groente, fruit, verse kruiden en bloemen. Geïnteresseerden kunnen hiervan gebruik maken door als oogstaandeelhouders zelf hun groenten vers te komen oogsten. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen bij de opbouw en het onderhoud. Community Supported Agriculture Net als Moestuin de Haar, waar dit concept met succes is beproefd, zal Moestuin Oostwaard gaan werken met ‘Community Supported Agriculture’ (CSA). Belangstellenden uit de omgeving kunnen zich inschrijven voor een oogstaandeel. Dit betekent dat je zelf wekelijks gedurende het groeiseizoen (het eerste jaar van mei t/m november) je groenten kunt oogsten. Een volwaardig groentepakket: biologisch, lokaal en gezond. Vers van het land zó naar je bord. Voedsel van dichtbij in een systeem van circulaire landbouw – met mest van eigen schapen en kippen en bijen voor de bestuiving – is zeker een deel van de oplossing van het huidige landbouw- en klimaatprobleem. Bewoners Hans Peek en Saskia van den Bosch zijn blij op deze manier de boerderij een nieuwe bestemming te geven: “Deze vorm van landbouw levert biodiversiteit en goed voedsel op en brengt ook mensen bij elkaar om samen te genieten van de oogst.” 

De moestuinder Peter Hundepool zal de tuin opzetten, en verzorgen en de oogst begeleiden, samen met vrijwilligers. Hij is opgeleid aan de Middelbare tuinbouwschool. Later rondde hij een koksopleiding tot vegetarisch/veganistisch chef af. Inmiddels volgt Peter ook de opleiding tot biologisch-dynamisch boer, tuinder en veehouder aan de Warmonderhof te Dronten, met stadslandbouw als keuzerichting en veeteelt als bijvak. In 2020 liep hij bij Moestuin de Haar in Haarzuilens stage onder leiding van tuinder Simone Visser. Peter: “Bij Simone heb ik van januari tot december alle handelingen in de moestuin uitgevoerd. We hebben geweldige successen gehad en problemen snel kunnen herkennen en oplossen. We hebben elke week heerlijke gezonde groenten aan de deelnemers kunnen leveren. Dit ga ik op dit prachtige landgoed ook voor elkaar krijgen.” Oogstaandelen Oostwaard heeft plaats voor maximaal 50 oogstaandeelhouders voor het jaar 2021. Voor een bedrag van €349,50 (incl. 9% BTW) per jaar kun je onder begeleiding van de tuinder minimaal 30 weken oogsten en plukken. 

Het pakket voorziet in groenten voor ongeveer 2 personen per week. In principe zal de landwinkel op woensdag en zaterdag geopend zijn en kan er tegelijkertijd worden geoogst. In de winkel zullen ook lokale producten en producten uit het al vijf jaar volop groeiende voedselbos verkrijgbaar zijn. Inschrijven als oogstaandeelhouder, vrijwilliger of voor het leveren van een bijdrage kan via info@vrijhofoostwaard.nl. Kijk op vrijhofoostwaard.nl en fb.com/oostwaard voor meer informatie.

Afbeelding
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws