Afbeelding
Provincie Utrecht

Utrechts openbaar vervoer blijft volgend jaar op peil, buurtbus Vreeland - Loenen gaat ook rijden

Nieuws

REGIO > De dienstregeling 2022 voor het Utrechts openbaar vervoer, die op 12 december 2021 in zal gaan, biedt reizigers nagenoeg dezelfde service als nu. De bussen en trams blijven in de regel even vaak rijden en over dezelfde route. Ondanks de ingrijpende impact van corona op het openbaar vervoer houdt de provincie Utrecht het huidige niveau in stand. 

Dit blijkt uit het gezamenlijke vervoerplan van U-OV en Syntus Utrecht (pdf, 1.56 MB) voor de dienstregeling 2022 dat is vastgesteld door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht. Aan de basis van dit vervoerplan ligt een eerder besluit van de provincie om te zorgen voor herstel van het regionaal openbaar vervoer. Corona heeft het aantal reizigers in het Utrechts openbaar vervoer gehalveerd. Inmiddels neemt het gebruik weer geleidelijk toe, maar het is belangrijk om aan dit herstel te blijven werken. Het plan voor de nieuwe dienstregeling draagt hieraan bij.

Provincie vroeg dienstregeling niet te wijzigen

Door het aanbod intact te laten, kunnen reizigers - ook nadat de beperkingen als gevolg van corona zijn opgeheven - snel en gemakkelijk blijven gebruik maken van het Utrechts openbaar vervoer. De provincie Utrecht heeft de vervoerders daarom gevraagd om ook volgend jaar de huidige dienstregeling te gaan rijden. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt van deze afspraak afgeweken.

Het Utrechts openbaar vervoer biedt reizigers in 2022 dus weinig verrassingen en dat is goed nieuws. Scenario’s om fors te bezuinigen bijvoorbeeld door buslijnen te schrappen zijn op de plank blijven liggen, nu duidelijk is dat de tijdelijke coronasubsidie van het Rijk doorloopt tot september 2022. Het Utrechts openbaar vervoer kan op peil blijven.

Buurtbus

Op initiatief van vrijwilligers en de dorpsraad van Vreeland rijdt de buurtbus op lijn 522 door naar de kern Loenen.

Medio 2022 dienstregeling opnieuw onder de loep

Samen met U-OV en Syntus Utrecht controleert de provincie hoe het openbaar vervoer zich met deze maatregelen ontwikkelt. Medio 2022 kijken we of bijstelling van deze dienstregeling nodig is. Vanwege financiële tegenvallers waarmee het Utrechts openbaar vervoer is geconfronteerd, is het voorlopig niet mogelijk om vanaf december méér ritten te gaan rijden. Of om nieuwe lijnen te openen.

Vervolg

U-OV en Syntus Utrecht gaan nu op basis van het vastgestelde vervoerplan de dienstregeling 2022 maken. Deze dienstregeling gaat in op 12 december 2021 en geldt het hele jaar 2022. Vervoerders informeren hun reizigers van tevoren over hoe en wanneer volgend jaar de bussen en trams rijden.

Halverwege 2022 gaan we, in aanloop naar Vervoerplan 2023, onderzoeken of er mogelijkheden zijn om eerdere afschalingsmaatregelen ongedaan te maken. Daarin nemen we verzoeken van reizigers, gemeenten en andere partijen mee.

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws