Politiek Stichtse Vecht over Box in de Wijk en Regionale Energiestrategie

Gemeente

STICHSTE VECHT > Op dinsdag 28 september besluit de gemeenteraad van Stichtse Vecht onder andere over: de Regionale Energiestrategie (RES) en het herinvoeren van de starterslening. Ook zijn er een aantal benoemingen. De voordracht en benoeming van de nieuwe wethouder: Arjan Wisseborn (VVD), een nieuw raadslid Bas van Schaik (VVD) en een nieuw commissielid voor de fractie Streekbelangen.

Bespreekstukken op de agenda

·         Box in de wijk

·         Opheffen geheimhouding onderdelen dossier Herenweg-Gageldijk

·         Jaarrekening 2020 en Meerjarenbegroting 2022-2025 Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)

·         Herinvoeren starterslening

·         Regionale Energiestrategie 1.0 RES-regio U16

·         Motie Welstandsvrije zones en vermindering regeldruk voor inwoners en organisaties

Box in de wijk

Het voorstel ligt voor om een mobiele box aan te schaffen die overal in de gemeente in te zetten is voor bewonersavonden, klankbordgroepen of andere participatietrajecten. De box is geschikt voor maximaal 15 mensen, zonder de 1,5 meter maatregel. De aanschaf bedraagt € 40.000. De commissie Fysiek Domein van 14 september 2021 heeft behandeling als bespreekstuk voorgesteld met als toelichting dat er vanuit de commissie geen draagvlak is voor dit voorstel.

Opheffen geheimhouding onderdelen dossier Herenweg-Gageldijk

De raad wordt voorgesteld om de eerder opgelegde geheimhouding op dit dossier grotendeels op te heffen. Dit besluit maakt het mogelijk om het dossier in een navolgende commissie te bespreken zoals door een aantal fracties is gevraagd.

Jaarrekening 2020 en Meerjarenbegroting 2022-2025 Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)

De raad wordt voorgesteld om de Jaarrekening 2020 van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen goed te keuren en in te stemmen met het in rekening brengen van het negatieve resultaat bij de deelnemende gemeenten (aandeel Stichtse Vecht € 4.814). Tevens in te stemmen met de Meerjarenbegroting 2022-2025 van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de daarin voorgestelde bijdrageverhoging van € 51.406, geen zienswijzen in te dienen en de financiële consequenties te betrekken bij de Programmabegroting 2022.

De commissie Bestuur en Financiën heeft behandeling als bespreekstuk voorgesteld. Bespreekpunten zijn het proces en de verhoging van de bijdrage. De fractie Streekbelangen heeft een amendement aangekondigd over de verhoging van de inwonersbijdrage.

Herinvoeren starterslening

De Verordening Starterslening voorziet in het verstrekken van 18 of meer Startersleningen voor jonge inwoners van Stichtse Vecht, met een maximum van € 30.000 per lening. De raad wordt voorgesteld de verordening vast te stellen en de omvang van het budget vast te stellen op € 550.000 gelijk aan het bedrag dat voor Stichtse Vecht beschikbaar is bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. Bij dit voorstel is een amendement aangekondigd in de commissie Fysiek Domein van 14 september 2021 waardoor het als bespreekonderwerp is geagendeerd.

De fractie Samen Stichtse Vecht heeft een amendement voor dit agendapunt aangekondigd. Zij stellen voor om de raad jaarlijks te informeren over de stand van zaken.

Regionale Energiestrategie 1.0 RES-regio U16

Met de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) leggen 16 gemeenten, provincie Utrecht en 4 waterschappen vast met welke ambitie en hoe zij de regionale energievoorziening gaan verduurzamen. De RES 1.0 voor de U16 bestaat uit een regionaal bod van 1,8 Twh aan duurzame elektriciteit in 2030 in de vorm van wind- en zonne-energie. Een belangrijk onderdeel van de RES 1.0 is de Regionale Structuur warmte. De raad wordt voorgesteld de RES vast te stellen met een aantal nader genoemde onderdelen en hier uitvoering aan te geven.

De commissie Fysiek Domein van 7 september 2021 heeft behandeling als bespreekstuk voorgesteld. Er zijn nog openstaande vragen. Bij dit agendapunt zijn er 7 moties aangekondigd. De fractie Streekbelangen  komt met twee moties. Deze gaan over de helderheid in de kosten van de transitie en over botsende ambities. De VVD fractie komt met een motie waarin zij zon op dak juridisch willen toetsen en wordt hierin gesteund door Lokaal Liberaal. De PVV fractie dient de motie: redt de rechtstaat in. Het Vechtse Verbond komt ook met 2 moties: Gezondheid gaat voor energie, Stop het gebruik van zonnepanelen geproduceerd met dwangarbeid en Maak de Regionale Energie Strategie zichtbaar. Deze zijn toegevoegd aan de agenda.

Motie Welstandsvrije zones en vermindering regeldruk voor inwoners en organisaties

De PvdA dient deze motie in.

 

Spreekrecht

Inwoners kunnen gebruik maken van het spreekrecht. 1 inwoner heeft zich aangemeld om te spreken over de opheffing van de geheimhouding Hazeslinger in Breukelen.

Live meekijken

De publieke tribune in de raadzaal is in verband met de coronamaatregelen gesloten. Publiek is van harte welkom om de raadsvergadering thuis te bekijken en terug te zien op de website .

Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws