Afbeelding

Utrechts Landschap onthult oorlogsmonument bij kasteel Loenersloot

Nieuws

LOENERSLOOT > Op 4 mei onthult Utrechts Landschap een beeld van de beeldhouwer Marius van Beek in het openbaar toegankelijke park van kasteel Loenersloot. Met de plaatsing van het beeld wil Utrechts Landschap de herinnering levend houden aan twee dramatische gebeurtenissen die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in en bij kasteel Loenersloot hebben plaatsgevonden.

Op 23 april 1945 zijn in het park van het kasteel twee verzetsstrijders door de Duitse bezetter gefusilleerd: Jacobus de Ronde en Johannes Mijwaart uit Vreeland. En van 21 april tot begin mei 1945 zijn door de bezetter in het kasteel 23 gegijzelden vastgehouden om druk op de bevolking uit te oefenen zich te melden voor graafwerkzaamheden. De gijzeling liep met een sisser af en vlak voor de bevrijding werden de gijzelaars vrij gelaten.

Beeldhouwer Marius van Beek

Beeldhouwer Marius van Beek was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij gewapend verzet in Nijmegen en Amsterdam. Na de oorlog begon hij te werken als klassiek beeldhouwer met klei, brons en steen. Het thema verzet keerde regelmatig terug in zijn werk. De engel als figuur en symbool vormde steeds een inspiratie. Zo ook de twee engelen die een jonge man begeleiden op zijn reis naar het hiernamaals in het vroege beeld uit 1946 dat nu in Loenersloot is geplaatst. Het beeld is geschonken door Irene Cabri en Geert Muller en stond voorheen op de Rooms Katholieke-begraafplaats ‘Buitenveldert’ in Amsterdam.

Rondleidingen voor publiek

Henk van de Graaf, gids van kasteel Loenersloot, heeft onderzoek gedaan naar kasteel Loenersloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op basis van dit onderzoek is een speciale rondleiding ontwikkeld die op 6 en 7 mei aan het publiek wordt aangeboden. Meer informatie over de rondleidingen is te vinden op www.utrechtslandschap.nl/activiteiten.

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt al 95 jaar natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. We kopen natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties.

De natuurorganisatie beheert inmiddels 5.825 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van 33.940 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 82 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws