Afbeelding
Foto: Alie Boele

Informatiebord over neergestorte bommenwerper WOII in polder Portengen

Nieuws

PORTENGEN > Nabij de plek waar op 27 april 1943 een Engelse bommenwerper neerstortte in de polder van Portengen is vanmiddag een speciaal informatiebord gepresenteerd. Burgemeester Ap Reinders verrichtte de onthulling, samen met buurtbewoner en initiatiefnemer Willem van der Linden en met Jan Springintveld, secretaris van het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeer.

Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze informatieborden komen op plaatsen in de gemeente Stichtse Vecht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Door het scannen van een QR-code kunnen belangstellenden achtergrondinformatie opvragen.

Gezamenlijk initiatief
De informatieborden zijn een gezamenlijk initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht, mede geïnspireerd door enkele artikelen van journalist Douwe Anne Verbrugge over vergeten gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Neergehaald
Een van die gebeurtenissen was het neerstorten van de Engelse bommenwerper in de polder van Portengen. Dat gebeurde op 27 april 1943. Het toestel was voor een missie richting Duisburg vertrokken van de vliegbasis in het Engelse Mildenhal. Een Duitse nachtjager haalde de bommenwerper neer. Het vliegtuig met een flinke bommenlast kwam terecht in een weiland bij de boerderij van de familie Van den Ancker, tien meter vanaf de boerderij van de familie Boele.
Als door een wonder explodeerde het toestel niet en overleefden zes van de zeven bemanningsleden de crash. Delen van het neergestorte vliegtuig hebben inmiddels een plaats gekregen in het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum.

Verhalen doorgeven
Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan en worden doorgegeven aan nieuwe generaties. De komende tijd Stichting en gemeente kijken de komende periode gezamenlijk wat andere locaties kunnen zijn waar een informatiebord goed tot zijn recht zou kunnen komen.

Burgemeester Ap Reinders: “Ook meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komen er nog nieuwe feiten over het verloop van de oorlog aan het daglicht. Feiten over gebeurtenissen die een impact hebben gehad op onze samenleving. Ik vind het belangrijk dat de verhalen over dit deel van onze geschiedenis niet verloren gaan. De informatieborden kunnen hieraan een welkome bijdrage leveren’. 

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws