Afbeelding
Owner

Bomeninspectie in Maarssenbroek en Nieuwer Ter Aa start in juni

Nieuws

MAARSSENBROEK > Vanaf 1 juni gaan onafhankelijke boominspecteurs op pad om alle gemeentelijke bomen in Maarssenbroek en Nieuwer Ter Aa te inspecteren op onderhoud en veiligheid. Met het advies van de inspecteurs wordt bepaald of onderhoud aan de boom nodig is. Dit snoei- en kapwerk laten we aansluitend door de groenaannemer uitvoeren. Als het voor de veiligheid nodig is om snel in te grijpen, dan doen we dat.

Boom beoordelen: ieder jaar of 1 keer per 3 jaar

Als uit de inspectie blijkt dat de boom aangetast is door een ziekte of door rot, maar op dit moment nog geen risico vormt voor de omgeving dan wordt hij voortaan ieder jaar beoordeeld. En niet eens in de 3 jaar. Zo kan de gemeente goed in de gaten houden hoe de aantasting verloopt en of er actie nodig is.

Deze bomen worden onderzocht

In Stichtse Vecht beoordeelt een onafhankelijke boominspecteur alle bomen 1 keer in de 3 jaar op onderhoud en veiligheid. Zo weet de gemeente hoe de gemeentelijke bomen erbij staan en welke zorg iedere boom nodig heeft. Op de tekening hieronder kun je zien in welke kernen je de boominspecteurs kunt aantreffen.


Owner

In 2022 (blauw): Maarsenbroek en Nieuwer Ter AaIn 2023 (groen): Oud-Zuilen, Tienhoven, Oud-Maarsseveen, Maarsseveen, Molenpolder, Bethunepolder, Maarssen-Dorp, KockengenIn 2024 (oranje): Breukelen, Nieuwersluis, Nigtevecht, Loenersloot, Loenen aan de Vecht, Vreeland

De zogeheten vormbomen (leibomen, dakbomen, blokbomen, etc) worden als dat nodig is vaker gesnoeid, anders verliezen ze hun vorm.

Snoeien en kappen

Bomen zijn belangrijk voor een prettige woonomgeving en voor de biodiversiteit (het aantal verschillende soorten bomen, planten en dieren). Het besluit om te snoeien of te kappen nemen we niet zomaar. We kijken vooral naar de veiligheid en komen in actie wanneer een boom gevaar oplevert of schade veroorzaakt aan gebouwen of verlichting, of de vrije doorgang van verkeer belemmert.

Wanneer wel of geen maatregelen

In die gevallen doen we alleen wat er nodig is om het probleem op te lossen. We snoeien bijvoorbeeld alleen de probleemtak uit een boom en niet de hele boom. Normale overlast van een boom zoals de val van bladeren, bloesem, vruchten, zaden of pluis is geen reden om maatregelen te nemen. Net als schaduwval van korte duur of op delen van percelen. Ook grijpen we niet in bij normale of tijdelijke overlast door vogels, insecten of hun uitwerpselen of bij een normale hoeveelheid aanslag of algen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het onderhoud aan de bomen en/of het onderhoud aan het openbaar groen? Kijk dan op www.stichtsevecht.nl/groen.

Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd