Marian Winkel
Marian Winkel

Vrijwilligers van de Zonnebloem zijn goud waard

Lezersnieuws Ingezonden

REGIO > Mensen met een lichamelijke beperking zijn vaker alleen dan ze zouden willen. Voor hen zijn persoonlijk contact en eropuit gaan niet altijd vanzelfsprekend.  We interviewden twee bestuurders van De Zonnebloem.

Marian Winkel ( 66,secretaris bij De Zonnebloem afdeling Vleuten-De Meern-Haarzuilens) en Frits Kutschenreuter (58, voorzitter van De Zonnebloem afdeling Abcoude-Baambrugge). We legden ze enkele vragen voor.

Hoe ben je bij De Zonnebloem gekomen?

Marian: Na het stoppen met werken wilde ik graag weer iets doen voor de samenleving. Mijn dochter wees me op de Facebook actie van De Zonnebloem.  Ik heb mezelf toen aangemeld als vrijwilliger.

Bij het eerste gesprek vroeg men wat ik wilde doen en gaf ik aan dat de functie van secretaris wel iets voor mij kon zijn. Nu na een jaar kan ik zeggen dat het bestuurswerk én het huisbezoek-werk erg leuk is.

Frits: Toen ik besloot om vroegtijdig te stoppen met werken zocht ik een waardevolle invulling van mijn tijd. Bij De Zonnebloem werd gezocht naar een bestuurslid voor het organiseren van activiteiten. Dat heb ik jarenlang gedaan. Inmiddels ben ik voorzitter van het bestuur.

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk?

Marian: Sinds vorig jaar zomer ben ik ook ad-interim bestuurslid voor het organiseren van activiteiten. Wat ik erg leuk hiervan vind, is het contact hebben met de gasten/deelnemers want ik doe nu ook huisbezoeken. Je bent  aan het besturen, maar als er dingen rondgebracht moeten worden help ik ook mee.

Frits: Ik ben graag onder de mensen, daarom vind ik het organiseren van activiteiten heel leuk. Zeker voor de doelgroep van De Zonnebloem, mensen met een lichamelijke beperking. Als we iets voor ze organiseren , zie je de twinkeling in hun ogen. Ze genieten enorm van de uitstapjes of de kleinschalige activiteiten. Daar doe je het voor. Met elkaar iets neerzetten voor mensen, die daar zelf niet meer zo goed in staat zijn, is onbetaalbaar. Als we iets organiseren kijken onze gasten daar enorm naar uit. Ze hebben dan de dag van hun leven. Het maakt mee heel blij om daar ook als bestuurder een bijdrage aan te leveren. Ik spring graag bij, zo houd ik ook binding met de gasten en met de vrijwilligers. Want wat is mooier dan iemand blij te kunnen maken?

Heb je speciale vaardigheden nodig om bestuurder bij  De Zonnebloem te zijn?

Marian: Speciale vaardigheden is een groot woord, maar het is handig als je met de computer om kan gaan. Mocht je geen ervaring hebben op bestuursgebied dan verzorgt De Zonnebloem  workshops die je wat verder kunnen helpen. Daarnaast werk je in een team naast ervaren bestuurders. Het bestuurswerk is zeker ook niet leeftijdgebonden. Wel is het prettig als er ook jongeren in het bestuur zitten. Je kunt van elkaar leren. Ik vind het heel jammer dat er vaak alleen  ouderen zijn die zich melden (boven de 60).

Wat zou je mensen willen zeggen die vrijwilligerswerk willen doen bij  De Zonnebloem?

Marian: Er is zoveel vraag naar vrijwilligers en bij de huisbezoeken bij De Zonnebloem heb ik gemerkt dat de gasten echt uitkijken naar je komst.  Als bestuurder kan je de vrijwilligers ondersteunen om deze zaken te regelen.

Frits: Ga eerst voor jezelf na wat voor mens je bent en wat je sterke kanten zijn. Er zit altijd wel iets bij dat bij je past. Er zijn op dit moment verschillende bestuursvacatures bij De Zonnebloem (bij de afdelingen Mijdrecht, Vinkeveen/Waverveen, Wilnis/de Hoef, Harmelen en Breukelen). Het is minder moeilijk dan je denkt en vrijwilligerswerk geeft veel voldoening

Nieuwsgierig?

Informeer eens vrijblijvend bij de regionaal secretaris Hans Bantjes  0297 241472 of hbantjes.zbloem@gmail.com. Of ga naar de site: https://www.zonnebloem.nl/veen-en-vechtstreek.

Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws