Afbeelding

Grote rondleiding Buitenplaats Doornburgh: zondag 23 februari

zondag 23 februari 2020 11:00

MAARSSEN > Op zondag 23 februari om 11.00 is er op Doornburgh een uitgebreide rondleiding langs de verschillende monumenten op deze buitenplaats aan de Vecht. De rondleiding neemt bezoekers mee door de geschiedenis van de buitenplaats tot het heden. Door het voormalige klooster en het 18e-eeuwse hoofdhuis van Doornburgh wordt speciaal voor deze rondleiding geopend. Reserveer uw kaarten op tijd.

De buitenplaats bestaat uit een mooi parkbos ontworpen door J.D. Zocher met diverse rijksmonumenten, zoals aan de Vechtzijde een smeedijzeren hekwerk uit 1725, het 18e-eeuwse hoofdhuis met prachtig beschilderde plafonds, de 19e-eeuwse ijskelder en de priorij uit 1966 met strakke geometrische architectuur. Er zijn wekelijks rondleidingen door de priorij, maar álleen deze grote rondleiding gaat dus ook door het 18e-eeuwse landhuis.

Geschiedenis
Buitenplaats Doornburgh bestaat al sinds de 17de eeuw. De welgestelde zakenman Jan Elias Huydecoper kocht de buitenplaats in 1772. Tot 1912 bleef het bezit binnen de familie. Op de buitenplaats bevindt zich de priorij 1966. Tot 2016 woonden hier de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het gebouw is ontworpen door architecten Dom Hans van der Laan en Jan de Jong in de naoorlogse stijl van de Bossche School. Mede dankzij het nog aanwezige originele meubilair is de sfeer van het voormalig klooster nog duidelijk voelbaar. De gids vertelt u meer over de idealen van deze architecten en de filosofie achter hun bouwstijl.

Nieuwe bestemming
Sinds het najaar van 2018 is de buitenplaats opengesteld voor publiek. Het voormalige klooster wordt momenteel ontwikkeld tot een buitenplaats voor kunst en wetenschap, waar regelmatig tentoonstellingen en lezingen te bezoeken zijn. Nu te zien is de tentoonstelling ENDLESS LIFE, waarin kunstenaars en wetenschappers reflecteren op het eeuwige leven.

Tentoonstelling
Kom na de rondleiding vooral kijken en ontdek de kunst van ENDLESS LIFE met het werk van verschillende hedendaagse beeldende kunstenaars; Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden, Hannes Wiedemann (DU) en Daan Roosegaarde.

Lunchen & Dineren
Kom na de rondleiding aansluitend lunchen bij ons restaurant DeZusters in de priorij van Doornburgh. Hier eet je aan de originele kloostertafels, omringd door hedendaagse beeldende kunst. Chefs Roy Wiggers en Niels van Zijl serveren elke zondag, naast de kleine lunchkaart, ook een uitgebreide lunch. Wij adviseren je om vanaf 13.00 uur te reserveren, zodat de lunch aansluit op de rondleiding.. www.dezusters.nl

Rondleiding – hele terrein 11.00 t/m 12.30 (duur 1,5 uur)

Regulier € 7,50

Tm 12 jr gratis