Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht

Vraag subsidie aan voor het scheiden van regenwater of een groen dak in Stichtse Vecht

Gemeente

STICHTSE VECHT > Per 1 januari 2020 is er een subsidieregeling beschikbaar voor het gescheiden afvoeren van regenwater of het aanleggen van een groen dak. Het scheiden van regenwater van vuilwater kan wateroverlast, schade en gezondheidsklachten voorkomen. De subsidie is vanaf 1 januari aan te vragen via het digitale formulier. De subsidieregeling heeft een maximumbedrag, dus op=op en wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Wie komt er in aanmerking?

Ben je eigenaar van een woning of pand waarvan de regenpijpen zijn aangesloten op een gemengde riolering of het vuilwaterriool (rioolbuis voor afvalwater bij een gescheiden rioolstelsel)? Dan kom je in aanmerking voor subsidie. Om te weten hoe dat voor jouw huis of pand zit, kun je hulpmiddelen raadplegen die bij de subsidie-informatie op de website staan.

Vast subsidiebedrag per vierkante meter

De regeling bestaat uit een vast subsidiebedrag per vierkante meter dakoppervlak, oplopend tot €8 per m2. Omdat de gemiddelde aanlegkosten voor een groen dak hoger liggen, geldt voor deze maatregel andere subsidiebedragen, oplopend tot €25 per m2 dakoppervlak. Als je samen met één of meerdere buren maatregelen neemt, krijg je allebei 10% extra subsidie. Jullie moeten dan wel voor beide aaneengesloten panden (met verschillend adres) moet een aparte aanvraag indienen.

Waarom investeren in het gescheiden afvoeren van regenwater?

Het gescheiden afvoeren van regenwater voorkomt schade en overlast. Bij hevige regenbuien kan het riool overbelast raken waardoor regenwater, gemengd met vuilwater, via een overstort in de sloot of vijver stroomt, of via de putten op straat. Dit kan overlast, schade en gezondheidsklachten veroorzaken. De oplossing is om regenwater niet langer af te voeren naar een gemengd riool of een vuilwaterriool.

Verschillende maatregelen mogelijk

Om regenwater te scheiden zijn er verschillende maatregelen mogelijk, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om regenwater af te voeren naar een nabijgelegen sloot of het regenwater op eigen terrein in de bodem te laten wegzakken (infiltreren). Wanneer regenwater in de openbare ruimte al apart wordt ingezameld via een gescheiden regenwaterriool, kun je jouw regenpijp laten afwateren naar de straatkolken of ondergronds verbinden met het regenwaterriool. Verder kun je kiezen voor de aanleg van een groen dak. Een groen dak heeft als extra voordelen dat het bijdraagt aan het reduceren van CO2 door energiebesparing, het binden van fijnstof, het terugdringen van geluidshinder, het tegengaan van hittestress en het verhogen van biodiversiteit.

Vul per 1 januari 2020 het digitale aanvraagformulier in

Per 1 januari 2020 kun je een digitaal formulier invullen om subsidie aan te vragen. Na aanvraag ontvang je definitief bericht of je in aanmerking komt voor subsidie en voor welk bedrag. Uiterlijk 6 maanden later moeten de werkzaamheden zijn voltooid. Na voltooiing van de werkzaamheden moet je binnen 6 weken een verantwoordingsformulier indienen met bewijs (foto's) van de werkzaamheden. Op basis hiervan ontvang je het definitieve besluit en wordt de toegekende subsidie uitbetaald.

Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws