Afbeelding
CORRINE PONSEN

Mantelzorgcompliment Stichtse Vecht komt goed terecht

Gemeente

Door Veronique Rap

STICHTSE VECHT > De gemeente geeft elk jaar een mantelzorgcompliment, een cadeaubon te besteden bij de lokale ondernemers.

Het gaat om zo’n 700 aanvragen met elk een eigen verhaal, zoals ook van Ria en Nico uit Maarssen. Ria (80) kijkt vanuit haar appartement in Op Buuren uit op de Vecht. Haar dochter woont vlakbij. Dat is ook de reden dat ze 6 jaar geleden met haar man Nico (85) verhuisde van Lelystad naar Maarssen. Sinds een aantal jaar is bekend dat Nico Lewy Body Dementie en Parkinsonisme heeft. Dit betekent dat hij erg bibberig is, zijn spieren verstijven, hij zacht praat en alles veel trager gaat. 

Op zijn veertiende begon Nico al met werken in het Westland vertelt Ria: ‘Zijn hele leven was hij enorm sportief en kon zelfs zonder les goed tennissen, golfen en zeilen. Een aantal jaar geleden, toen hij bij de huisarts een test deed, werd duidelijk dat er iets mis was. Eerder nam hij al eens een rotonde linksom en lukte zwemmen niet goed meer. Hij had overal snel een smoes voor, maar achteraf kan ik die signalen plaatsen en bleek er al langer iets aan de hand.’ De dagen van Nico zien er heel anders uit dan ze ooit hadden kunnen denken: ‘Hij gaat vier keer per week naar de dagopvang in Snavelenburg. Daar heeft hij het gelukkig erg naar zijn zin. Door de aandacht die hij daar krijgt, ben ik ervan overtuigd dat hij minder snel achteruit gaat. Op donderdag gaat hij nog biljarten. Eigenlijk word ik door de dagopvang en thuishulp best goed ontlast, maar toch heeft het ook op mij veel invloed. Ik doe boodschappen, het huishouden en ondanks alle hulp, sta ik er uiteindelijk alleen voor. Bijvoorbeeld ‘s nachts als hij slecht slaapt. En het is zo jammer dat je alles moet inleveren. Dat geldt voor mijn man, maar ook voor mij. Als mantelzorger heb ik eigenlijk dezelfde diagnose als hij.’ ‘Het is enorm frustrerend dat hij heel veel niet meer kan. Door de vorm van dementie, die zich vooral lichamelijk uit, beseft hij namelijk wel wat er allemaal niet meer gaat. Het is moeilijk te verteren, maar hij klaagt er niet over. We maken er het beste van, maar we zitten in een situatie waar we nooit op gerekend hebben. Ik denk eraan mijn man volgend jaar aan te melden voor een verzorgingshuis, voor als het echt niet anders meer kan en voor het geval er met mij iets gebeurt. Maar als ik zie hoe het daar gaat door het tekort aan geld en personeel, dan wil ik hem zo lang mogelijk thuis houden. Het is de machteloosheid van het ouder worden. Toch wordt er ook goed voor mij gezorgd in Maarssen. En soms kan ik nog afspreken met een vriendin. Dan heb ik het liever even over iets anders. En vorig jaar heb ik voor het eerst het mantelzorgcompliment ontvangen. Daarvan hebben we lekker ergens wat gegeten en gedronken. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden via de website van Welzijn Stichtse Vecht of je kunt ze bellen: tel (0346) 290710.

Afbeelding
Het leven neemt een heel andere wending dan je had gedacht.
Afbeelding
Kringloopwinkel De Sirkel krijgt kans op Circulair ambachtscentrum bij nieuw afvalstation. Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws