Afbeelding

Komt er na 43 jaar een einde aan volkstuinvereniging Eigen Teelt?

Nieuws

Door Ryan Poll 

LOENEN > De grond omspitten en ondertussen gezellig bijkletsen met andere tuinders. Voor de leden van volkstuinvereniging Eigen Teelt is het keer op keer genieten wanneer ze het complex aan de rand van Loenen betreden.

Maar of de volkstuinders nog lang hun eigen groenten en planten kunnen kweken is de grote vraag, nu de vereniging haar locatie langs de Randweg moet verlaten. 'Natuurlijk is het jammer dat we hier weg moeten, maar het is niet anders,' zegt voorzitter Jan Mulder. 'Eigenlijk moesten we eind vorig jaar al onze spullen pakken, maar na een gesprek heeft de grondeigenaar ons een jaar uitstel gegeven. Dat betekent dat we uiterlijk op 31 december het complex schoon moeten opleveren.' Een nieuw plan van de grondeigenaar is de reden waarom de volkstuinders moeten vertrekken. Als het aan de eigenaar ligt, verrijzen er straks nieuwe woningen op de grote groene vlakte. 'Hij wil hierover met de gemeente in gesprek,' zo bevestigt gemeentewoordvoerder Nathalie van Dijk. Hoeveel woningen de grondbezitter wil bouwen, is nog niet bekend.

Om de volkstuinvereniging niet dood te laten bloeden, is Mulder hard op zoek naar een nieuwe locatie. Maar dit blijkt meer voeten in de aarde te hebben dan gedacht. 'Het merendeel van de grond rond Loenen heeft een agrarische bestemming. Om te kunnen tuinen, heeft de grond een recreatieve bestemming nodig,' weet Mulder. Om een bestemmingsplan te wijzigen, moet diep in de buidel worden getast. De kosten worden geraamd tussen de 12.000 en 14.000 euro. 'Dat geld hebben we simpel weg niet. We hebben daarom een subsidie aanvraag gedaan bij de gemeente. Helaas is deze afgewezen. Daar komt nog bij dat een grondeigenaar niet staat te popelen om de bestemming van zijn grond te laten wijzigen.' Bij de zoektocht naar een nieuw stukje grond dient ook een tweede probleem zich aan: de bereikbaarheid. Omdat veel tuinders op de fiets komen, is het voor de volkstuinvereniging van essentieel belang dat de toekomstige plek goed te bereiken is met een tweewieler. 'Aangezien dat bij veel locaties niet het geval is, hebben we al direct een aantal plekken uit ons hoofd kunnen zetten. Zoals het stuk grond tussen de Randweg en de toegangsweg tot de golfbaan. Een mooie plek, maar niet goed te bereiken, omdat de Randweg verboden is voor fietsers,' aldus de voorzitter.

Als de tuinders niet snel een nieuw stukje grond vinden, betekent dat na 43 jaar een einde aan de vereniging. 'Een verschrikkelijk scenario. Ik ben niet van plan om de vereniging als een nachtkaars uit te laten gaan en ga door met het zoeken naar een geschikte plek,' klinkt Mulder strijdbaar. Inwoners die een idee hebben voor een nieuwe locatie of een stuk grond beschikbaar willen stellen, kunnen mailen naar jancm@caiway.nl.

Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws