Afbeelding
PvdA Stichtse Vecht

PvdA Stichtse Vecht wil coulance en begrip voor de kwetsbare groepen tijdens de coronacrisis.

Nieuws

STICHTSE VECHT > In een lange brief aan het college pleit de PvdA Stichtse Vecht voor soepele en begripvolle opstelling tijdens de coronacrisis als het gaat om de gevolgen voor de vooral kwetsbare groep inwoners van Stichtse Vecht.

Zo moet er even niet te hard vast worden gehouden aan de sollicitatieplicht van werkzoekenden met een uitkering. En dat geldt ook voor allerlei incassomaatregelen. .'Mensen zijn nu in de eerste plaats druk met overleven en bekend is dat mensen die in een overlevingsmodus zitten, ook soms wat minder verstandelijke beslissingen nemen vanwege de stress, met soms negatieve financiële gevolgen', aldus PvdA-fractievoorzitter Els Swerts.

Geacht College, Graag maakt de fractie van de PvdA Stichtse Vecht gebruik van de mogelijkheid om suggesties mee te geven voor het voorkomen van financiële problemen van inwoners i.v.m. de Corona-crisis. Naast de medische en emotionele impact die de huidige Corona-crisis heeft op alle mensen, maar dus ook die op de inwoners van onze gemeente Stichtse Vecht, heeft deze crisis ook grote economische gevolgen met allerlei mogelijke kleine en grote financiële gevolgen. 

Het betreft hier ondernemers die vaak zonder werk komen te zitten, maar ook uitzendkrachten waarvoor geen werk meer is en werknemers die ontslagen worden omdat het bedrijf waarvoor ze werken geen werk meer kan aanbieden of failliet gaat. Maar ook onze bijstandsgerechtigden of andere lage inkomensgroepen die net als andere mensen ook de neiging zullen hebben producten op voorraad te hebben en niet meer terecht kunnen bij de voedselbank. Mensen zijn nu in de eerste plaats druk met overleven en bekend is dat mensen die in een overlevingsmodus zitten, ook soms wat minder verstandelijke beslissingen nemen vanwege de stress, met soms negatieve financiële gevolgen. Maar ook de gemeente zelf zit in een overlevingsmodus. Ambtenaren moeten zoveel mogelijk vanuit huis werken, waar zij geen opvang meer hebben voor hun kinderen en minder productief kunnen werken. Daarnaast is ambtelijke inzet nodig voor crisismanagement en de inzet van ambtenaren moet uit de lengte of uit de breedte komen. Minder en alleen online contacten met collega’s en klanten van W&I kan leiden tot minder goede inschattingen van aanvragen met financiële consequenties. 

Denk aan het contact met anderstaligen waarbij persoonlijk contact veel makkelijker een goed beeld geeft van de situatie door aanwezigheid van een tolk. Wij weten dat u als college allerlei zaken regelt om mogelijke ernstige financiële gevolgen voor onze inwoners het hoofd te bieden, zoals informatie op de website, versnelde aanvragen van uitkeringen voor ZZP’ers en anderen die hun baan verliezen en steun aan voedselbanken. 

Aanvullend daarop de volgende suggesties: 

1. Een toets op werkbereidheid en inspanningen lijkt nu niet meer op zijn plaats. Het college sloeg al de weg in van ‘Slim Vertrouwen’. Blijf deze weg volgen en trek het nog wat verder door. Geef de klant als nodig het voordeel van de twijfel. Zet de controle op werkaanvaarding stop tot een maand na deze crisis en deel dus ook geen boetes uit. 

2. Klanten van W&I krijgen maar een gedeelte Eigen Risico vergoed. Geef bijstandsgerechtigden de garantie dat bij een Corona opname het hele eigen Risico vergoed gaat worden. Het virus geeft (ook zonder het te hebben) al genoeg extra druk op uitkeringsgerechtigden die sowieso al vaker in een sociaal isolement leven, minder te besteden hebben om zich tegen het virus te beschermen en een lagere gemiddelde gezondheid en meer stress hebben. 

3. De PvdA roept de gemeente op coulant om te gaan met schuldhulp en incasso en te stoppen met verrekeningen of andere invorderingsmaatregelingen op de uitkering of het inkomen. 

4. Ga in overleg met woningcorporaties en andere partijen en kom overeen dat er in deze periode absoluut geen uithuiszettingen, energie-, water- en internet en/of telefoonafsluitingen en stopzetting van de basisverzekering plaatsvinden. Iedereen moet zeker kunnen zijn van basisbehoeften en in verbinding kunnen staan met anderen.

 5. Wij begrepen dat de gemeente tot 6 april de voedselbanken ondersteunt met een borgstelling van maximaal €3000 zodat wekelijks een supermarktbon verstrekt wordt. Blijf dit ook ná 6 april doen, zolang de crisis niet over is. In elk geval tot 1 juni. Verreken dit soort bonnen niet met de uitkering. Ondersteun of faciliteer de voedselbanken desnoods met crowdfunding of fondsenwerving. 

6. KPN stelt 1000 4G Routers beschikbaar aan gezinnen die vanwege geldgebrek geen Wifi hebben. Zorg als gemeente dat je hierop in evenredig deel aanspraak kan maken voor onze eigen inwoners en betrek St. Leergeld hier indien nodig bij. 

7. Het Ministerie heeft aan het onderwijs een bedrag van 2,5 miljoen ter beschikking gesteld voor het aanschaffen van laptops voor gezinnen met kinderen die dit zelf niet kunnen betalen en die dit nodig hebben voor les op afstand. Verzoek St. Leergeld contact op te nemen met scholen hierover om samen te werken t.b.v. het krijgen van deze gelden en het verdelen van de laptops. Kinderen van ouders met lage inkomens mogen geen onnodige (extra) leerachterstand oplopen. 

8. Attendeer inwoners met lage inkomens op mogelijkheden voor online zelfhulp om rond te kunnen komen, maar ook op mogelijkheden voor hulp als het financieel niet meer gaat. Attendeer onze inwoners op de bestaande mogelijkheden voor een luisterend oor, tips om structuur te houden en met elkaar in verbinding te staan. 

9. Streef ernaar om binnen de organisatie zoveel mogelijk de inzichten van het boek “Stresssensitief werken in het Sociaal Domein’ toe te passen. 

10. Stuur alle bijstandsgerechtigden een empathische brief waarin u ook aangeeft wat u nog wél en niet van hen verwacht in het kader van de continuering van de uitkering. Geef ook aan op welke wijze zij een beroep op hulp kunnen doen als er zich (on)verwacht financiële problemen voordoen. Wijs daarbij ook op de landelijke en lokale initiatieven om telefonisch of praktisch hulp te krijgen. 

11. Blijf voortdurend nadenken over nieuwe creatieve en eenvoudige oplossingen. Trek daarin samen op met andere gemeenten. U hoeft als college niet het wiel opnieuw uit te vinden. Slagvaardigheid is in deze crisistijd van belang. W

ij realiseren ons dat er op dit moment veel gevraagd wordt van de gemeente en dat bovenstaande suggesties niet allemaal in één keer te realiseren zijn. We moeten echter ook vooruitdenken. De ideeën hebben een preventief karakter en deze tijd vraagt meer dan ooit om het stellen van prioriteiten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het college onze suggesties serieus zal overwegen en uitvoeren waar dat mogelijk is. Doe op ons raadsleden een beroep als wij ergens mee kunnen helpen. Samen staan we sterk. Met deze brief hopen wij een constructieve bijdrage te leveren aan het voorkomen van financiële problemen bij onze inwoners als gevolg van de Corona-crisis. Graag worden wij via Raadsinformatiebrieven geïnformeerd over de activiteiten die dit college nog verder onderneemt om de financiële onzekerheid onder onze inwoners als gevolg van de crisis te voorkomen. Wij wensen u als college veel wijsheid, sterkte en succes bij deze grote uitdaging!', aldus de fractie van de PvdA Stichtse Vecht,

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws