Afbeelding
Owner

Seniorenraad Stichtse Vecht luidt noodklok over beleid gemeente

Nieuws

STICHTSE VECHT > De Seniorenraad Stichtse Vecht heeft zware kritiek op het ouderenbeleid in de gemeente en dan vooral op de toekomst zonder integraal ouderenbeleid. 'Wij zien het als een verkeerde ‘beweging’ om integraal ouderenbeleid af te schaffen. Want ú zal dan de gevolgen ontdekken; bij het afrekenen van de Wmo; tekorten aan passende huizen; toename van mantelzorg, armoede, eenzaamheid en dementie. Zonder preventief ouderenbeleid komt u te laat', aldus de Seniorenraad richting de gemeenteraad. De Seniorenraad gaat dinsdag inspreken bij de digitale raadsvergadering bij het Agendapunt Integraal beleidskader sociaal domein, dat door GroenLinks ter bespreking is gevraagd.

Inspreektekst raadsvergadering Stichtse Vecht

 Het aantal ouderen in Stichtse Vecht stijgt de komende 20 jaar. Daar kunnen we niet om heen. Het aantal 85plussers verdrievoudigt (2000 naar 6000). Het aantal ‘oudere’ ouderen verdubbelt en stijgt met 7000. Zonder koersveranderingen betekent dit, dat zij in 2040 voor uw Wmo en Zorg deuren staan. Met een onbeheersbare stijging van kosten. Wij hebben niet het vertrouwen dat het Integraal Beleidskader Sociaal Domein (Beleidskader) de juiste richtingwijzers heeft om de koers te verleggen. 

Ik spreek hier namens de Seniorenraad Stichtse Vecht. en wij verstrekken u adviezen over ouderenbeleid sinds 1999. In de Kadernota 2020 staat over het Beleidskader: Het vormt een kader, onder meer voor het ouderenen jongerenbeleid dat we in 2020 gaan opstellen, zoals afgesproken in het collegewerkprogramma. Doen wat je belooft! En met dit voor ogen schetsten wij in de commissievergadering Sociaal Domein (op 12 mei j.l.) onze droom: een blue zone in Stichtse Vecht, het Groene Hart, waar mensen oud kunnen worden zonder chronische ziekten en zelfvoorzienend blijven tot op hoge leeftijd. En dus zonder extra druk op zorgkosten. 

Dat is de allerbeste manier om ouderen een volwaardig bestaan te bieden en de samenleving betaalbaar te houden. In het CWP staat: We gaan voor een integrale benadering van het jongeren- en ouderenbeleid; met een bijbehorende paragraaf en een globale planning voor 2020. Dat is nu. Groot was dan ook onze verbazing dat de wethouder een streep haalt door de gemaakte afspraken en van plan is om met dit Beleidskader al het bestaande beleid, waaronder de nota ouderen Zilver aan de Vecht, van tafel te vegen. Wij verzoeken u om daar tegen te stemmen. Stichting Seniorenraad Stichtse Vecht – www.seniorenraadsv.nl – info@seniorenraadsv.nl – KvK 30159240 We doen niet aan ‘doelgroepen’-beleid zeggen ambtenaren en wethouders. Ouderen worden een doelgroep genoemd, maar Jeugd een ‘thema’, een ‘domein’ of ‘terrein’. 

Wij noemen dat willekeur. Is dat wat u wilt? Óf steunt u ons door dit jaar een ouderenbeleid vast te leggen? Een beleid tot 2040, duurzaam en continu. Het Beleidskader zoals het er nu ligt, is een 'vlot' geschreven stuk met vier algemene uitgangspunten. Maar het ontbreekt aan een tactisch kader. Want in de inleiding van het tactische kader staat dat dit slechts een ‘beweging’ schetst; geen doelen, afspraken of vaste richting. Wij zien het als een verkeerde ‘beweging’ om integraal ouderenbeleid af te schaffen. Want ú zal dan de gevolgen ontdekken; bij het afrekenen van de Wmo; tekorten aan passende huizen; toename van mantelzorg, armoede, eenzaamheid en dementie. Zonder preventief ouderenbeleid komt u te laat. We hopen van harte dat u onze zorgen erkent en het ‘lef’ heeft om een gezondere keuze te maken. Wij adviseren u graag. I

Afbeelding
Locoburgemeester Karin van Vliet op bezoek bij diamanten bruidspaar Stellaard-van den Brink uit Maarssen-Dorp Gemeente
Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws
Oranjeweek in Merenhoef
Oranjeweek in Merenhoef Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Winst voor Jens Treur
Jens Treur uit Kockengen verandert van team en kartframe en wint meteen in NK KZ2! Sport
Afbeelding
Kortingsactie fietshelm: provincie Utrecht zet 'm op! Nieuws
Plantjesmarkt Moestuin de Haar
Plantjesmarkt Moestuin de Haar Vrije tijd
Afbeelding
Germieco BV neemt Bevanos BV over Ondernemend
Het Startschot bij de opening van de nieuwe Atletiekbaan in ZwanenkampFotobron: Fabrizio Mastracchi Manes
Start Clinic bewust hardloop bij OSM Atletiek Sport
Afbeelding
Inschrijving 72ste editie Singelloop Utrecht geopend! Sport
Afbeelding
Goed nieuws voor de vleermuis: 5 nieuwe leefplekken rijker in Breukelen Gemeente
Afbeelding
Veel te doen op de Open dag van gemeente Stichtse Vecht, voor jong en oud Gemeente
Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente