Afbeelding
Gemeente Stichtse Vecht

Rioolproblemen op de Herenweg worden opgelost, Gageldijk nog een probleem

Nieuws

MAARSSEN > De bewoners van de Herenweg en Gageldijk zijn de opengebroken weg al maanden zat en dringen aan op duidelijkheid rond de werkzaamheden aan het riool.

Het werk ligt al geruime tijd stil en de roep om duidelijkheid is luid. Deze week kreeg de gemeente een stevige brief van de bewonersvereniging en ook werd er ingesproken in de gemeenteraad.

De gemeente heeft nu goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat het werk aan de Herenweg niet opnieuw moet worden gedaan en dat er een oplossing is.

‘Uit extern onderzoek bleek dat het ontwerp niet voldeed. Samen met een externe bureau is naar een adequate oplossing gezocht. In de oude situatie werd het rioolwater van zowel de Herenweg als Gageldijk met twee grote gemalen (pompen) afgevoerd naar de Gemeente Utrecht. In de gewenste nieuwe situatie was het plan om het afvalwater en rioolwater naar het rioolstelsel van Maarssen Dorp af te voeren. Het rioolwater van de Herenweg én de Gageldijk zou dan via een nieuw gemaal (locatie Herenweg) naar de Maarsseveensevaart worden getransporteerd. 

Vanuit daar zou het rioolwater naar Maarssen Dorp worden afgevoerd. Bij het opstellen van het ontwerp is in 2016 onvoldoende rekening gehouden met het verhard oppervlak (denk aan daken van woningen en bedrijfspanden of parkeerterreinen). In de praktijk blijkt dat er veel meer verhard oppervlak op het rioolstelsel is aangesloten dan waar rekening mee is gehouden. Het rioolstelsel dat nu (gedeeltelijk) is aangelegd kan bij een gemiddelde regenbui de hoeveelheid water niet aan. Gevolg is dat er wateroverlast op Gageldijk en Herenweg gaat ontstaan. 

Het plan om het rioolstelsel conform oorspronkelijk plan te wijzigen wordt aangepast. Het rioolwater van de Herenweg gaan we conform plan afvoeren naar de Maarsseveensevaart maar we zullen het rioolwater van de Gageldijk niet meer via de Herenweg gaan afvoeren. Hierdoor neemt het aanbod van rioolwater af en kan het rioolstelsel weer goed functioneren. De nieuw aangelegde riolering op de Herenweg hoeft dus niet opnieuw worden aangelegd. De werkzaamheden op de Herenweg kunnen dus worden hervat. Voor de Gageldijk ligt het gecompliceerder. De oplossing die nu voorhanden is, is gericht op het afvoeren van het rioolwater via het nieuwe rioolstel naar de Gemeente Utrecht. Daarbij zijn aanpassingen van het ontwerp noodzakelijk. Momenteel is een extern bureau bezig om de benodigde pompcapaciteiten te berekenen en vast te stellen welke aanpassingen aan het rioolstelsel er nog nodig zijn. 

‘In september verwachten wij de financiële impact van de benodigde aanpassingen in beeld te hebben en zullen wij u hierover weer nader informeren’, aldus wethouder Van Liempdt, die het dossier nu heeft overgenomen. ‘In de week van 10 augustus (na de bouwvakantie) worden de werkzaamheden op de Herenweg hervat. Naar verwachting zal het aangepaste ontwerp voor de Gageldijk medio september gereed zijn en kunnen we daar de werkzaamheden opstarten. Dat zou betekenen dat we in december/januari klaar kunnen zijn met de rioleringswerkzaamheden. De sfalteringswerkzaamheden moeten nog in de planning worden opgenomen. Tot die tijd zullen de bouwwegen, om hinder te beperken, regelmatig worden besproeid en gaten in de wegen worden opgevuld. Gemeente en aannemerscombinatie houden bewoners en bedrijven schriftelijk en via de BouwApp op de hoogte van de vervolgstappen.

Over de extra kosten is niets bekend gemaakt. Ook is niet duidelijk wie voor de extra kosten op moet draaien.

Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws