Afbeelding

Nieuwe brug Bergseweg in Vreeland blijft voorlopig dicht

Nieuws

VREELAND > In het project Vecht en Veld is een sloepenhaven aangelegd langs de Vecht met een open vaarverbinding met de rivier. Over die vaarverbinding is een brug aangelegd. De brug blijkt drie verkeersveiligheidsproblemen te veroorzaken en daarmee het risico op een verkeersongeval.

De hellingen van de brug zijn steiler dan volgens richtlijnen wordt geadviseerd. Advies voor de hier te overbruggen hoogte is een hellingspercentage van 5%), het feitelijke percentage is gemiddeld 13,9% met op de aanbruggen een hellingspercentage van 17%. Dit kan leiden tot valpartijen.

Er is geen zicht op verkeer uit de tegenrichting tot je bovenop de brug bent. Tegelijk is de rijbaan op de brug beperkt tot 3,50 meter. De weg (en daarmee ook de brug) staat open voor verkeer in twee richtingen waardoor het mogelijk is dat er twee voertuigen op de brug (en de helling) elkaar tegenkomen en één daarvan achteruit moet steken om de ander voor te laten gaan. Dit kan leiden tot frontale aanrijdingen. 

De beperkte breedte van de rijbaan leidt ertoe dat een fietser en een vrachtwagen elkaar niet kunnen passeren, noch in dezelfde noch in tegengestelde rijrichting. Dit kan leiden tot aanrijdingen met fietsers. De brug is aangelegd door de projectontwikkelaar en op vrijdag 31 juli 2020 is de weg en de brug opengesteld voor het openbaar verkeer. Brug en wegdek zijn echter niet door de gemeente als wegbeheerder van de Bergweg en bevoegd gezag voor het verkeer op gemeentelijke wegen in de gemeente Stichtse Vecht geïnspecteerd dan wel overgenomen waardoor de weg feitelijk onrechtmatig in gebruik is gesteld als openbare weg. Direct na de opening kwamen bij de gemeente meldingen binnen over de drie hierboven genoemde verkeersproblemen. Daarop is de situatie op 4 augustus 2020 ter plaatse verkeerskundig beschouwd en nadien beoordeeld. Geoordeeld is in eerste instantie dat de weg verkeersonveilig is voor autoverkeer omdat er het gevaar van frontale aanrijdingen bestaat op de brug. De omleidingsroute die ten tijde van de bouw van de brug al was ingesteld is in overleg met de ontwikkelaar opnieuw ingesteld. 

Werken aan een oplossing

In overleg met de projectontwikkelaar werken wij nu aan een passende oplossing. Hiertoe is vanuit de gemeente ten doel gesteld dat er een verkeersveilige situatie ontstaat, op welke manier dan ook. Eerst dan zal de weg op de brug en toeleidende wegvakken door de gemeente worden overgenomen in beheer. Er zijn voor het vinden van een passende oplossing onderzoeken gestart om langs twee sporen aan een oplossing te werken, zoals het nemen van maatregelen om het verkeer veilig van de bestaande brug gebruik te laten maken en het nemen van maatregelen om de brug aan te passen om het verkeer er veilig gebruik van te laten maken De gemeente heeft het voortouw genomen om deze onderzoeken uit te voeren. Het ziet er echter naar uit dat een afdoende oplossing voor de genoemde verkeersveiligheidsproblemen niet op korte termijn (enkele weken) zijn te realiseren. Dit heeft tot gevolg dat in het belang van de verkeersveiligheid de brug tot nadere aankondiging gesloten blijft voor alle verkeer. 

Informeren van bewoners en ondernemers

Bewoners en ondernemers van de Bergseweg zijn via de dorpsraad Vreeland geïnformeerd over de situatie en er zullen vervolgberichten komen over de stand van zaken. De gemeenteraad wordt bij deze geïnformeerd. 

Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Woonzorgcentrum Overdorp in Italiaanse sferen bij vrijwilligersdiner Lezersnieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht klaar voor Europese Verkiezingen, stembureau's allemaal goed bezet Gemeente

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws