Afbeelding

Natuurvriendelijke oever langs de Vecht maakt water schoon en Zandpad groen

Nieuws

UTRECHT > Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Utrecht hebben dinsdag de natuurvriendelijke oever langs de Vecht aan het Zandpad in Utrecht officieel opgeleverd. Samen met de herinrichting op de oever zelf, krijgt het gebied ‘Het Nieuwe Zandpad’ een groen aanzicht. De natuurvriendelijke oever is goed voor de waterkwaliteit en met meer groen in de stad kan de recreatie in dit gebied toenemen.

Waarom een natuurvriendelijke oever? Het waterschap is verantwoordelijk voor goede waterkwaliteit. Met het aanleggen van de natuurvriendelijke oever wordt de waterkwaliteit verbeterd en voldoen we aan Europese regelgeving (Kader Richtlijn Water). Daarnaast is een groene oever goed voor natuur en recreatie. De oever is 600 meter lang en varieert in breedte van 2 tot 3 meter. De oever wordt beschermd door een golfbrekerconstructie.

Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder van het waterschap: ‘Ik ben blij met de aanleg van deze natuurlijkvriendelijke oever. Waar voorheen een kale oever was is nu een oever gemaakt met oever- en waterplanten. Vogels, vissen en insecten gebruiken de begroeiing om voort te planten en te schuilen. Een betere waterkwaliteit zorgt dus ook voor meer biodiversiteit. In 2015 is de Vecht schoongemaakt en met de aanleg van de oever over een lengte van 600 meter, wordt de waterkwaliteit ook in het laatste gedeelte van de Vecht verbeterd.’

Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht: “Naast de natuurwaarde van de groene oever is dit ook goed nieuws voor de vele fietsers, hardlopers en wandelaars die gebruikmaken van het fietspad langs de Vecht. Hun route is met deze nieuwe oever weer een stuk groener geworden. Ik loop hier zelf vaak hard en heb al watervogels zien nestelen en zelfs een school visjes gezien. En dat midden in de stad, waardoor dit mooie stukje Utrecht voor veel mensen bereikbaar is.”

Win-winsituatie In 2016 hebben het waterschap en de gemeente samen besloten om het gebied langs het Zandpad opnieuw in te richten. De kosten voor de aanleg van de oever à 265.000 euro zijn door beide partijen gedeeld. Het belang van het waterschap is vooral een betere waterkwaliteit en voor de gemeente Utrecht een nieuwe kwaliteitsimpuls voor het gebied. Door de samenwerking is een win-winsituatie voor beide partijen ontstaan.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws