Afbeelding

Ontslagen dreigen bij Bibliotheek Stichtse Vecht en andere Welzijnsinstellingen door bezuinigingen, voortbestaan in gevaar

Nieuws

STICHTSE VECHT > De komende bezuinigingen op het Sociaal Domen hebben grote gevolgen voor Stichtse Vecht.

De raad heeft besloten om 20% minder te gaan besteden aan onder meer de Bibliotheek, Welzijn Stichtse Vecht, Handje Helpen, Kwadraad maatschappelijke dienstverlening en Jeugd-Punt. 

In een uitgebreide notitie leggen de organisaties uit wat de gevolgen zijn. Minder geld betekent in een aantal gevallen verlies van arbeidsplaatsen en het afstoten van taken. E. Op korte termijn levert de bezuiniging geld op, maar op langer termijn gaat dat juist veel meer kosten. en dat gaat de inwoners merken. ‘Wij schetsen hierin de enorme gevolgen die deze bezuiniging heeft voor de inwoners van Stichtse Vecht’, aldus directeur Eric de Haan van de Bibliotheek. ‘De Vitale Coalitie heeft berekend dat de voorgenomen bezuiniging van 20% (in totaal circa €550.000,-) op papier inderdaad een mooie besparing lijkt maar dat de maatschappelijke schade die hiervan het gevolg is ruim €2,5 miljoen euro bedraagt: penny wise, pound foolish.’

Juist in deze coronatijd zijn de gevolgen enorm. ‘De impact op de inwoners, de samenleving en de gemeente was al fors en gaat nog veel vragen. De komende periode vraagt om snel - en actiegericht handelen en anticiperen op de problematiek die we nu al zien aankomen. De ambitie om de schouders er met elkaar onder te zetten is er. De budgetkorting, gecombineerd met het dreigende stuwmeer aan ondersteuningsvragen, zet de maatschappelijke partners van de gemeente met de rug tegen de muur. Juist op het moment dat de inwoners moeten kunnen rekenen op ondersteuning moeten we onze beperkte tijd benutten om locaties te sluiten, dienstverlening afschalen en ons voor te bereiden op een aanbesteding. De vraag is wat inwoners nodig hebben en of dit hieraan bijdraagt. Wij willen niet dat de gevolgen inwoners en ons overkomen maar preventief en proactief aan de slag’, zo schrijven de organisaties. ‘Wij vragen de gemeente de voorgenomen bezuinigingstaakstelling te heroverwegen. Nu de handdoek in de ring gooien doet geen recht aan de beleidsambities en investeringen die we met elkaar gedaan hebben in de afgelopen jaren. De kosten gaan voor de baten uit. Kiezen voor een preventieve, laagdrempelige en duurzame aanpak vraagt om investeringen in een sterke sociale basis die dichtbij mensen staat en maatwerkvoorzieningen tot het noodzakelijke beperkt. En dat is precies waar de schoen wringt. 

De middelen waarover de gemeente beschikt zijn niet toereikend. Dat betekent dat we met elkaar anders moeten kijken naar de inzet van deze middelen. Waarom bezuinigen juist daar waar de oplossingen vandaan moeten komen? Blijven we doen wat we altijd deden of is de tijd rijp om aan echt te gaan transformeren. Dat betekent investeren in het voorveld en algemene voorzieningen, waardoor besparingen in de duurdere maatwerkvoorzieningen te realiseren zijn. We zien in deze win-win de essentie van de transformatie. Een kleine investering in het preventieve voorveld levert een grote besparing op in de geïndiceerde zorg. De hulpvragen stapelen zich op en blijven nu al hangen bij partijen die jeugdzorg uitvoeren. Geef het voorveld en de algemene voorzieningen het vertrouwen en de middelen om alternatieven en goedkopere oplossingen te organiseren voor die mensen die het echt nodig hebben.

De organisaties hebben een doorrekening gemaakt. ‘Als we deze bezuiniging omzetten naar concrete acties zien we dat met name de meest kwetsbare inwoners geraakt worden. Kwetsbare ouderen, mantelzorgers, kinderen en gezinnen met sociaaleconomische en taalachterstanden betalen de rekening. Zij komen er alleen voor te staan, staan voor dichte deuren van ontmoetingsplekken en voorzieningen en moeten wachten op hulp tot hun situatie ernstig genoeg is om aandacht te krijgen. Lichte problematiek wordt tenslotte niet langer opgepakt. Tegelijkertijd wordt zware problematiek doorverwezen naar de gemeente en/of meer gespecialiseerde hulp met hogere kosten van dien. Wij geven inzicht in de doelgroepen die het treft, de gevolgen en de soms onverantwoorde risico’s die genomen worden en de maatschappelijk kosten’, aldus Bibliotheek, Welzijn Stichtse Vecht, Handje Helpen, Kwadraad maatschappelijke dienstverlening en Jeugd-Punt, die vragen om de bezuinigingen te heroverwegen.

Dinsdag wordt de politiek bijgepraat op verzoek van M2000 en de ChristenUnie-SGP in een informatieve commissie, ‘Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om het eerder door de raad genomen besluit ter discussie te stellen. De bespreking is informatief. Er worden geen conclusies getrokken of vervolgafspraken gemaakt (tenzij men daar vanuit de commissie expliciet om vraagt). Het is aan de fracties zelf om er vervolgens wel of niet iets mee te doen’, aldus de agendacommissie van de gemeente. Ook vanuit de gemeente komt een toelichting op het besluit en de gevolgen.

.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws