Afbeelding

114 woningen voor daklozen in regio Utrecht

Nieuws

REGIO > Vandaag ondertekenden De Tussenvoorziening en Gemeente Utrecht een overeenkomst voor begeleiding van dak- en thuislozen in de eerste 114 woningen uit het gezamenlijke regionale project ‘Living Lab, Eerst een (t)huis’. Hier krijgen dak- en thuislozen eerst een woning toegewezen, om vanuit daar te herstellen en begeleid te worden naar een zelfstandig bestaan. De 114 woningen staan grotendeels in Leidsche Rijn (83 woningen). Daarnaast staan er 11 in Nieuwegein en zijn er 20 los verspreid door de stad.

Maarten van Ooijen, wethouder Maatschappelijke opvang en Beschermd Wonen: “Met deze stap realiseren we een thuis voor daklozen die in de opvangvoorzieningen wachtten op een woning. De gestegen dakloosheid en sterk oplopende wachtlijsten maken het noodzakelijk om via creatieve manieren woonruimte te creëren voor doelgroepen die dat hard nodig hebben. Ik ben er trots op dat het Rijk Utrecht dit voorjaar €22,4 miljoen euro heeft toegekend om dakloosheid in de stad en regio fors terug te dringen. Dit is de eerste stap van vele volgende stappen.”

Housing First
Voor mensen met een kwetsbare achtergrond als dakloosheid, verslaving of psychiatrische problematiek is het (weer) zelfstandig wonen een hele opgave. Het huisvesten en begeleiden in dit project gaat volgens de uitgangspunten van ‘Housing First’, letterlijk: ‘eerst een huis’, een stabiele woonplek. Op die manier ervaart iemand rust en veiligheid, en hoeft hij of zij niet steeds te zoeken naar een nieuwe slaapplek. Vandaaruit kan iemand met begeleiding en ondersteuning op maat werken aan herstel en aan een zelfstandig bestaan.

Versnellen doorstroming naar zelfstandigheid
De U16 gemeenten hebben afgesproken om een inhaalslag te maken in het zelfstandig wonen in de wijk van mensen uit de maatschappelijke opvang en beschermd wonen (met de benodigde begeleiding). De komende vijf jaar realiseren we op basis van deze regiokoers 600 woningen voor deze doelgroep, waarvan 385 in Utrecht-stad en 215 in de regio. Door de toenemende druk op de daklozenopvang en de stijgende wachtlijsten bij vervolgvoorzieningen in de opvangketen moeten mensen lang wachten totdat zij in aanmerking komen voor een eigen woning. Om dit probleem aan te pakken wordt, binnen de bredere opgave van de regiokoers, voor minimaal 200 dak- en thuislozen uit de 16 Utrechtse regiogemeenten met Housing First een stabiele woonplek gecreëerd. In dit project, genaamd ‘Living Lab, Eerst een (t)huis’, werken gemeenten, aanbieders en woningcorporaties de komende 2 jaar samen aan een duurzaam (t)huis voor dak- en thuislozen in regio Utrecht.

Zorgaanbieder De Tussenvoorziening gaat voor de bewoners van de eerste tranche woningen de benodigde begeleiding bieden. Door de ondertekening maken we de intensivering van de samenwerking tussen alle partijen concreet: de U-16 gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties, maar ook met ervaringsdeskundigen en de bewoners (dragend én vragend) zelf. Jules van Dam en Guusta van der Zwaart, bestuurders van de Tussenvoorziening, zijn ontzettend blij met de ondertekening van de overeenkomst: “Hiermee kunnen we eindelijk de wachtlijsten aanzienlijk verminderen. Veel van onze mensen komen terecht in buurten met gemengd wonen. Wij kijken ernaar uit om samen met de dragende bewoners betrokken buurtjes te bouwen. Zo kunnen ex-daklozen weer zelfstandig verder in een prettige omgeving zodra wij de begeleiding afbouwen.”

Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws