Afbeelding

Geertje’s Hoeve teleurgesteld over werkwijze gebiedsbeheerder Natuurmonumenten en Provincie Utrecht

Nieuws

Ingezonden

Naastgelegen parkeerterrein wordt toch betaald parkeren gemaakt.

HAARZUILENS > De komst van betaald parkeren is totaal niet naar onze zin en druist in tegen alles waar Rick en Anne van Rijn van de Geertje’s Hoeve zich sinds de komst van de recreatieve boerderij in 2004 sterk voor hebben gemaakt. Wij ontvangen met veel plezier elk jaar vele bezoekers op de boerderij, zonder entree te vragen en op een open laagdrempelige manier. Het naastgelegen parkeerterrein was altijd van de provincie en is in 2018 opeens eigendom geworden van Natuurmonumenten. Zij leggen nu willens en wetens en zonder enige blijk van de wederzijdse belangen en kansen voor de regio een drempel voor onze boerderij. Dat gaat volledig in tegen alles waar we voor staan. In 2011 schreven de ondernemers Rick en Anne zich in om invulling te geven aan de pleisterplaats om een recreatieve buitenplaats te realiseren waarin, voor alle lagen van de bevolking, ruimte geboden werd. Maar Rick en Anne konden hier niet zomaar beginnen, er was een uitgebreidde selectieprocedure waar de gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Natuurmonumenten en andere partijen zitting in hadden. Uiteindelijk werden we na een intensieve selectieprocedure verkozen, waarbij de laagdrempeligheid en toegankelijkheid van onze boerderij een doorslaggevende rol speelde.

Wij zijn nooit eigenaar geweest van het parkeerterrein dat naast Geertje’s Hoeve ligt. Maar we hadden ook niet kunnen bevroeden dat we nooit de kans zouden krijgen om eigenaar te worden of beter gezegd: je verwacht als aanliggend eigenaar met een direct belang wel dat de provincie, die het algemeen belang dient, ons ook in de gelegenheid zou stellen het perceel te kunnen aankopen.  Toen we hoorden dat de provincie Utrecht het perceel voor € 1,-. heeft verkocht aan Natuurmonumenten, beseften we hierin totaal te zijn gepasseert. Een aankoop was uiteraard een reeele optie voor ons geweest. Uit de stukken die openbaar te raadplegen zijn en die betrekking hebben op de verkoop blijkt dat er voorwaarden zijn gesteld aan het gebruik van dit perceel.  Het moet opengesteld blijven en het dient een publieke functie te behouden, de toegankelijkheid voor het publiek dient gewaarborgd te blijven. Op basis van de informatie uit de notariële akte valt op te maken dat de koopprijs is verlaagd vanwege deze bijzondere voorwaarde(n). Vele hectares zijn gekocht voor de symbolische koopsom van € 1,-. Feit is dus dat er verplichtingen zijn opgelegd door Provincie Utrecht waardoor het perceel amper waarde heeft en dat deze verplichtingen met voeten worden getreden door Natuurmonumenten. Immers, indien aan het perceel een bestemming kan en mag worden toegekend die zo lucratief is als betaald parkeren.......had dat tot een andere koopsom moeten leiden. Hierin is het aan de Provincie Utrecht om Natuurmonumenten aan de afspraken te houden.

Natuurmonumenten geeft aan dat ze de gebruikers van het natuurgebied gelijkwaardiger willen laten bijdragen aan de kosten voor het beheer. Maar juist in dat beheer, hadden wij graag op een duurzame constructieve manier willen bijdragen. Om zo de toegankelijkheid en openstelling die wij hoog waarderen te kunnen waarborgen. Omdat de voormalig gebiedsbeheerder van Natuurmonumenten jaren geleden al bij ons had aangegeven dat wel 90% van de parkeerders op het parkeerterrein daar parkeerden om enkel onze boerderij te bezoeken (en daarbij geen gebruik maakt van het natuurgebied) hebben we ook jarenlang, en in opbouwende mate, bijgedragen aan het onderhoud van het terrein. Helaas bleek het jarenlang meerdere malen per week het vuilnis verwijderen, en daarnaast maai- en andere onderhoudswerkzaamheden aan het perceel niet te hebben bijgedragen aan een duurzame oplossing. Onze inzet ten spijt is de doelstelling van Natuurmonumenten niet het samenwerken met lokale ondernemers maar het beuren van geld, dat onze bezoekers dienen op te brengen. Natuurmonumenten wil een slagboom en geld!

Geertje’s Hoeve ontvangt zo een 80.000 bezoekers per jaar. En gezien de aard van het recreëren betreft dit vele gezinnen en het merendeel hiervan komt met de auto. Geertje’s Hoeve weet niet alleen de fietsers uit de lokale omgeving, maar ook vanuit een groot verzorgingsgebied naar het mooie Haarzuilens te trekken. Daarmee dragen we voor een belangrijk gedeelte bij aan de doelstellingen voor de herinrichting van dit gebied. Die bezoekers moeten nu allemaal aan Natuurmonumenten betalen om de boerderij te bezoeken. Dit terwijl alle andere parkeerterreinen, ook het parkeren in de naastgelegen wijk, gratis is. Dus onze bezoekers moeten betalen, of lid worden van natuurmonumenten, terwijl de wandelaars de auto gewoon een stukje verderop kunnen parkeren. Zouden wij het perceel hadden kunnen verwerven, dan zouden we hier nog beter onderhoud aan hebben kunnen verrichten. Bovendien zouden alle bezoekers, ook de leden van Natuurmonumenten, blijvend gratis en toegankelijk gebruik kunnen maken van de faciliteiten.  

We weten goed wat het betekent om zorg te dragen voor een natuurgebied. Al jarenlang beheren we als ’t Geertje het natuurgebied naast onze moederboerderij boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude. Dit gebied, dat eigendom was van pronvincie Zuid Holland, hebben we eerst jarenlang in samenwerking met de provincie beheert en is nu, met gebruiksafspraken, in eigendom van ‘t Geertje. Dus dat er kosten gepaard gaan met de zorg voor een gebied, begrijpen we als geen ander en het spreekt voor zich dat wij daar prima een bijdrage aan willen leveren. We hebben hierover ook het gesprek willen aangaan maar die kans is ons niet gegund.

Bijzonder aan de omgeving Haarzuilens is dat er ruimte is voor meerdere partijen en ondernemers om samen een meerwaarde te leveren aan het gebied. Dat gebeurt nu ook al volop. Er zijn meerdere (boerderij)winkels en diverse horeca, het prachtige Kasteel de Haar en authentieke dorp Haarzuilens. Ook zijn er nog meerdere agrarisch ondernemers actief in het gebied, waar het gebied mede door wordt onderhouden. We betreuren het dan ook dat met de insteek van Natuurmonumenten ervoor wordt gekozen om een lokale partij op oncollegiale wijze te ontzeggen. Als pachter van een deel van de percelen die natuurmonumenten in eigendom heeft leveren we een fysieke en financiële bijdrage aan de doelstellingen van Natuurmonumenten en dat is uiteraard ook geen probleem. Als ondernemer begrijpen we dat een gezonde onderneming en allicht ook een gezonde vereniging, niet kan bestaan zonder dat er inkomsten zijn. Het afromen van inkomsten van derden is echter geen blijk van collegiaal ondernemerschap en getuigt daarbij van een gebrek aan visie op de meerwaarde van ondernemers in een gebied. Helemaal als je dit doet met een parkeerterrein dat je praktisch cadeau hebt gekregen van een partij die het algemeen belang moet dienen.

Rick en Anne denken niet dat met de komst van het betaald parkeren alle gasten van de boerderij weg zullen blijven. Wel is het zo dat Natuurmonumenten dusdanige strikte en beperkte openstelling van het parkeerterrein verleent dat wij als boerderij niet in staat zijn om na zonsondergang onze avondgroepen te ontvangen. Dat raakt de boerderij zeker wel in het financiele fundament.. Maar bovenal, willen Rick en Anne zich hard maken voor het op een gastvrije manier ontvangen van de gasten.. We betreuren de keuze van Natuurmonumenten om mensen niet op een positieve manier te verleiden bij te dragen en de natuur te waarderen.

Het behoeft geen uitleg dat wij als Geertje’s Hoeve in combinatie met de huidige corona omstandigheden door deze bijzondere gang van zaken nog verder in het nauw worden gedreven. Het afgelopen jaar is voor ondernemers Anne en Rick een heftig en intens jaar geweest. Ons vierde kindje werd geboren en vlak daarna kwam de lockdown. Die hakte er behoorlijk in. Het is een jaar geweest van hollen en stilstaan. De corona speelt de boerderij ernstige parten. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd. Het is bijzonder om te ervaren hoe vele klanten de boerderij ondersteunen door hun boodschappen te doen in de boerderijwinkel die ook tijdens de lockdown open is. Koffie To Go is ook verkrijgbaar. De gasten zorgen met hun aankopen voor het voortbestaan van de boerderij. Ook de cadeaupakketten weten hun weg te vinden naar vele thuiswerkende teams of lieve opa’s en oma’s en gelukkig hoef je daarvoor uberhaupt niet te parkeren op het parkeerterrein, maar kan dat ook gewoon online. Net als vele ondernemers wereldwijd hopen ook Rick en Anne komend jaar de boerderij weer volledig en gastvrij voor hun gasten te kunnen openstellen. Ze hebben de moed nog niet opgeven in hun poging Natuurmonumenten te overtuigen dat je ook vanuit hartelijkheid mensen kan ontvangen. En dat je met een positieve benadering ook mensen kunt overtuigen lid te worden van de vereniging. Wil je naar aanleiding van dit artikel je steun betuigen voor onze inzet in een poging het betaald parkeren om te zetten naar een positieve en gastvrije ontvangst? Of heb je hier ideeen over? We ontvangen graag je reactie!

Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws