Kademuur bij de Schippersgracht.
Kademuur bij de Schippersgracht.

Bruggen, kades en viaducten onder de loep, aanpak achterstallig onderhoud in Stichtse Vecht

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het was een publiek geheim: de staat van onderhoud in Stichtse Vecht laat te wensen over en dan is het nog zacht uitgedrukt.

De gemeente komt nu met een plan om de achterstanden aan te pakken en te zorgen dat alles weer schoon, heel en veilig is als het gaat om bruggen, kademuren, geluidschermen, duikers en viaducten. Door de hoge leeftijd van de kunstwerken is de komende jaren steeds meer groot onderhoud nodig. Wethouder Jeroen Willem Klomps: ‘We hebben als college bij ons aantreden moeten constateren dat de beheer- en beleidsplannen in het verleden niet de aandacht hebben gekregen die nodig is voor goed en duurzaam beheer van onze civiele kunstwerken. We zijn ervan geschrokken dat we onvoldoende beschikken over de inspectiegegevens van de staat van de civiele kunstwerken in Stichtse Vecht en dat er geen meerjarenonderhoudsplanning bestond. Dat moet dus anders. 

Met het nu voorliggende beheerbeleidsplan willen we de civiele kunstwerken in Stichtse Vecht verantwoord en planmatig onderhouden en de nodige financiele voorzieningen treffen. Zo voorkomen we onveilige situaties en tevens dat noodzakelijk onderhoud op de lange baan wordt geschoven, omdat er onvoldoende budget is.’ Er komt nu een Beheer en beleidsplan gekoppeld aan een reeks inspecties, die inzicht geven in het huidige kwaliteitsniveau en de onderhoudskosten. De gemeente Stichtse Vecht heeft 1506 civiele kunstwerken in beheer met een totale vervangingswaarde van circa 153 miljoen euro. Onder civiele kunstwerken worden onder andere bruggen, kademuren, geluidschermen, duikers en viaducten verstaan. Door de hoge leeftijd van de kunstwerken is de komende jaren steeds meer groot onderhoud nodig. In 2018 heeft de gemeente een pilot laten uitvoeren door een extern bureau naar circa 1% van de civiele kunstwerken in Stichtse Vecht om grofmazig inzicht te krijgen in de onderhoudsstaat. 

Bij 2 van de 16 onderzochte objecten, de Plompbrug en de Schippersgracht, heeft dat tot beperkingen in het gebruik en tijdelijke maatregelen geleid. Wethouder Jeroen Willem Klomps: ‘Het beeld dat uit de pilot is opgerezen is dat er een forse mate van achterstallig onderhoud is. Daarom hebben we het externe bureau gevraagd om een beheer- en beleidsplan op te stellen, dat ons in staat stelt om de boel op orde te brengen.’ Het uitgangspunt in het beheer- en beleidsplan is om de civiele kunstwerken in centrumgebieden en langs de Vecht zo te beheren dat ze veilig en goed functionerend en heel en schoon zijn. Op bedrijventerreinen en in het buitengebied is heel en schoon geen kwaliteitsvereiste. Bij gedeeltelijke vervangingen zoals bijvoorbeeld een houten brugdek of slijtlaag zullen waar mogelijk geluidsreducerende materialen gebruikt worden.

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Gemeenteraad en politiek onzichtbaar voor jongeren in Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws