Afbeelding

Bijna 100.000 huishoudens met zonnepanelen in de provincie Utrecht

Nieuws

REGIO > Op dit moment hebben 98.876 huishoudens in de provincie Utrecht zonnepanelen geregistreerd bij netbeheerder Stedin. Zonnepanelen zijn erg populair. In 2020 lieten 25.213 inwoners van de provincie zonnepanelen op hun dak installeren. Dat is een nieuw record. Ongeveer 17% van alle huishoudens in de provincie wekt nu z’n eigen zonnestroom op.

Op het meest zonnige moment van de dag leveren de zonnepanelen op daken van bewoners van de Utrechtse provincie een vermogen van 338 megawatt. Omgerekend leveren die zonnepanelen jaarlijks ongeveer 275 miljoen kilowattuur aan groene stroom op. Dat is genoeg om jaarlijks het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 100.000 huishoudens CO2-neutraal te maken. In de stad Utrecht hebben verreweg de meeste bewoners zonnepanelen, gevolgd door Amersfoort (zie tabel).

,,Zonnepanelen worden steeds goedkoper, zijn makkelijker te verkrijgen en een aantrekkelijke investering’’, zegt CTO David Peters van Stedin. ,,Al die duurzame stroom is goed nieuws, want hiermee kunnen we onze CO2-uitstoot verder omlaag brengen. Een groot deel van de opgewekte zonnestroom wordt niet gelijk thuis gebruikt, maar teruggeleverd aan het elektriciteitsnet van Stedin. Daar is het net niet altijd op berekend en betekent dat we het hierop moeten aanpassen. Het is daarom belangrijk dat je je zonnepanelen bij Stedin registreert. Zo weten we waar we aan de slag moeten.’’

Registreer je zonnepanelen

Om goed in de gaten te houden wat de impact van zonnepanelen is op het elektriciteitsnet moeten consumenten hun zonnepanelen registreren bij Stedin via de website www.energieleveren.nl. Stedin kan dan het energienet stabiel en betrouwbaar houden. Zo kan iedereen gebruikmaken van duurzame elektriciteit.

Gebruik elektrische apparaten als het zonnig is

Zonnepanelen leveren de meeste stroom als de zon rond het middaguur hoog aan de hemel staat. Door de groei van het aantal zonnepanelen wordt de belasting van het elektriciteitsnet midden op de dag steeds groter. Er ontstaat een piek in elektriciteitsproductie. Om te zorgen dat Stedin niet overal nieuwe kabels hoeft te leggen om die piek op te vangen, kunnen consumenten helpen. Bijvoorbeeld door op zonnige dagen juist overdag elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droger of vaatwasser aan te zetten. Dat beperkt de piek en de huishoudelijk apparaten draaien ook nog eens op 100% lokale, groene stroom.

Afbeelding
Meer inzicht nodig in effecten Ruimtekwartier in Maarssenbroek op leefomgeving, natuur en klimaat Nieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd