Afbeelding

Stadsnatuur versterken door oogsten zaailingen bij Cartesius Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Cartesius wordt een nieuwe groene en gezonde stadswijk met in totaal 2840 woningen, waarbij het doel is dat men langer gezond en gelukkig leeft. Groen en biodiversiteit is daarbij een belangrijk onderdeel zowel voor, tijdens, als na de realisatie. Waar doorgaans klein bestaand groen, zoals struiken en planten, worden verwijderd om grondwerkzaamheden te beginnen, heeft bij Cartesius Utrecht een groep enthousiaste vrijwilligers onder leiding van ecoloog Franke van der Laan zaailingen geoogst op het terrein. Na een dag hard werken zijn er zo’n 2000 zaailingen geoogst. Nadat deze zaailingen naar de kraamkamer gebracht zijn, kunnen ze overal in Nederland geplant worden. Initiatiefnemers en gebiedsontwikkelaars Ballast Nedam Development en MRP geven op deze manier bestaand groen een tweede leven.

Groene samenwerking

Op het terrein van Cartesius bleken veel niet-herplaatsbare struiken en planten te groeien, maar tegelijkertijd waren er wel veel zaailingen aanwezig. Om te voorkomen dat deze zaailingen en herplaatsbare struiken en planten verloren zouden gaan is het consortium bestaande uit Ballast Nedam Development en MRP een samenwerking aangegaan met Meerbomen.nu. Meerbomen.nu is een coalitie van Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. Zij hebben als missie om in 2021 in Nederland 1 miljoen bomen te planten om zo het klimaat en de biodiversiteit te verbeteren. Van november tot maart zijn de meeste planten in rust en is er geen beweging van sappen door de wortels, takken en bladeren. Dat is het perfecte moment waarop zaailingen en stekken geoogst of verplant kunnen worden.
Stacy van den Brink, Developer bij Cartesius Utrecht: ”Het lijkt ons ook fantastisch om een aantal zaailingen weer terug kunnen plaatsen in dit gebied, om zo de bestaande biodiversiteit te versterken. Wij willen heel graag dat mensen hier langer gezond en gelukkig leven en daar is groen een heel belangrijk onderdeel van.”


1 miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit

De ecologische crisis waarin Nederland verkeert vereist een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie. Via Meerbomen.nu wordt gestreefd om deze winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. Meerbomen.nu ziet bomen planten als dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Meerbomen.nu verzamelt de overdaad aan jonge struiken en bomen in natuurgebieden en bouwplaatsen, en plant die op andere plekken terug. Op dit moment hebben er al meer dan een miljoen mensen zich aangemeld die graag een zaailing in de tuin of op het terrein willen.


Cartesius: een vooruitstrevende gezonde stadswijk

In en rondom Cartesius kunnen mensen op harmonieuze wijze leven met elkaar, de stad en de natuur. Cartesius, geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, wordt een levendige, duurzame en groene stadswijk. Een plek om op te laden. Met het monumentale gebouw, bekend als het CAB, als tweede huiskamer en stralend middelpunt van de wijk. In Cartesius komt een gedifferentieerd en inclusief woonmilieu en een ruimtelijke omgeving waar ontmoeten en natuurlijk bewegen centraal staat met een geheel eigen identiteit en hoge ambities. Minimaal 30% van de wijk wordt groen ingericht om van te genieten maar ook om de klimaatadaptatie en de biodiversiteit van het gebied te bevorderen. Er komen nieuwe vormen van mobiliteit die ervoor zorgen dat autogebruik minder wordt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van deelmobiliteit, openbaar vervoer en goede fiets- en wandelverbindingen.
Naast de grote focus op stimuleren van een community en onderlinge verbinding wordt ook in de gebiedsontwikkeling focus gelegd op de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Momenteel is er een nijpend tekort aan woningen in Nederland. Daarom wordt als eerste gestart met de realisatie van woningen in het sociale segment (In samenwerking met woningcorporatie Portaal en Stichting De Tussenvoorziening) en woningen met middenhuur. In het plan is ook ruimte gemaakt voor veel variëteit en een groot aantal bijzondere doelgroepen waardoor er een inclusieve samenleving ontstaat. Ook is erop gelet dat de stadswijk straks een goede mix aan verschillende woningtypen kent waardoor iedereen in elke levensfase een geschikte woning kan vinden en binnen de wijk een wooncarrière kan maken.


Programma en voorzieningen in Cartesius

De gebiedsontwikkeling van Cartesius bestaat uit verschillende fases. Fase 2-6, met 2510 woningen, wordt ontwikkeld door Ballast Nedam Development en MRP. Samen met de eerste fase van 330 woningen (Keystone Vastgoed) wordt een wijk ontwikkeld met in totaal 2840 woningen, twee parken, een basisschool, sporthal, supermarkt met biologische producten, horeca en diverse culturele en sportvoorzieningen. De wijk wordt autoluw, met veel ruimte voor wandelaars en fietsers en slimme mobiliteitsoplossingen. Op dit moment is er nog geen informatie beschikbaar over de start van de verkoop en verhuur van de woningen.
Kijk voor meer informatie over het project Cartesius op https://www.cartesius-utrecht.nl/

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws