Afbeelding

Les in coronatijd, leerlingen Minkema in debat vanuit huis en op school

Nieuws

WOERDEN > Sinds deze week is het Minkema College weer geopend voor alle leerlingen. In twee groepen volgen de klassen onderwijs; de ene helft zit op school, de andere helft volgt de les vanuit huis. Bij maatschappijleer gingen leerlingen uit 4-vwo met elkaar in debat en dat gebeurde dus deels online en deels vanuit de klas. “Het is de ultieme vorm van lesgeven in tijden van corona: switchen van digitaal naar fysiek en weer terug”, aldus docente Chaniz Biervliet.

Bij het vak maatschappijleer behandelt 4-vwo op dit moment het onderwerp ‘verzorgingsstaat’. Eén van de vaste onderdelen bij dit vak is dat leerlingen met elkaar in debat gaan. Dat levert vaak mooie discussies op en leert leerlingen zich in te leven in andere standpunten dan de eigen visie. Door de coronamaatregelen werkt het Minkema College nu met halve klassen op school. De andere helft zit thuis. Docente Chaniz Biervliet: “Dit maakt het geven van onderwijs totaal anders. Hoe hou je alle leerlingen betrokken bij de les en gemotiveerd. Het op deze manier voeren van een debat is een didactische uitdaging, maar eentje die ik graag wilde aangaan. En ik ben zeer enthousiast over het resultaat. Het is gelukt om, ondanks de coronamaatregelen, een interactieve les te geven en de leerlingen te laten leren door te doen en zelf te ervaren. Ook vanuit huis.” 

In het debat gingen de leerlingen een persconferentie nabootsen. Leerlingen werden ingedeeld als journalist van de diverse linkse en rechtse media in Nederland, kritische burgers met uiteenlopende politieke visies en een tweetal kreeg de rol van de regering. Het debat ging over het beleid van de regering om de jeugdwerkloosheid in tijden van corona aan te pakken. De journalisten en burgers stelden de regering kritisch vragen over dit beleid en kwamen ook zelf met oplossingen. De regering moest het beleid verdedigen. De leerlingen hebben het debat vooraf voorbereid; de leerlingen die thuis de les volgden deden dit online via breakout rooms. 

Leerling Roos Broekhuizen (15 jaar): “Ik ben blij dat we eindelijk weer deels naar school mogen, maar was wel benieuwd hoe de lessen zouden zijn met de helft van de klas thuis en andere helft op school. Het debat heeft me zeer positief verrast. Het was heel leuk om tóch met de hele klas te discussiëren en iets interactiefs te doen. Door deze interactieve manier van les krijgen, begrijp ik ook de inhoud van de les beter.” 

Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Vrije tijd
Afbeelding
Kasteel Loenersloot bruist op de Dag van het Kasteel Vrije tijd
Afbeelding
Speurtocht voor jong en oud in de meivakantie bij Regionaal Archief RHCVV Vrije tijd
Afbeelding
Kindertriathlon Leidsche Rijn zoekt vrijwilligers Sport
Afbeelding
Ludieke Pubquiz van jarige Historische Kring Loenen in de feesttent Lezersnieuws
Afbeelding
Wethouder Karin van Vliet opent Activiteitencentrum Zebraspoor Nieuws
Afbeelding
Afvallen met injecties: doorbraak op het gebied van gewichtsverlies Ondernemend
Buitenplaats Doornburg
Rondleiding historische buitenplaatsen Maarssen Vrije tijd
Afbeelding
Kom voetballen bij VIOD, 10 mei speciale clinic voor de jeugd Sport
Afbeelding
Volledige afsluiting Oostkanaaldijk tussen Loenen en Nigtevecht, noodweg auto's en bestelbussen Nieuws
J.W.Sloeserwij, Janet en P.U Fagginger Auer.
Mooi afscheid van Janet bij huisarts/apotheek Kockengen Nieuws