Dit mag straks niet meer
Dit mag straks niet meer

Ingezonden: Protest bewoners langs de Vecht tegen beleid provincie over lengte van bootjes aan de steigers

Nieuws

NIEUWERSLUIS > Komende woensdag, 10 maart 2021, staat op de agenda van de Provinciale Staten van de Provincie Utrecht de Omgevingsvisie en de daarbij horende Interim Omgevingsverordening. In de klein lettertjes van de Interim Omgevingsverordening staat dat elke vechtbewoner niet meer dan één bootje aan zijn eigen oever mag aanleggen, met een maximale lengte van 7,0 meter en dan alleen zonder stuurhut, zonder slaaphut, zonder kajuit en ook zonder enige andere overdekte verblijfsruimte. Deze regels zijn onevenredig streng voor de inwoners aan de Vecht.

Mieke Hoek, zowel lid van de Gemeenteraad Stichtse Vecht als van de Provinciale Staten van de Provincie Utrecht, schat in dat er nu te weinig steun is voor een amendement (wijzigingsvoorstel) omdat we nog niet weten hoe de andere gemeenten van de Provincie hierover denken. Daarom ondersteunen wij, Vereniging Nieuwersluis Bestaat, Mieke Hoek die nu eerst de mening gaat peilen bij de wethouders van deze gemeenten. Haar inschatting is dat zij in april alsnog een wijzigingsvoorstel in stemming kan brengen. Ons gemeenschappelijke voorstel is om de provinciale regels te harmoniseren met die van onze gemeente, waarbij we 12 meter als maximale lengte voorstellen en een maximale hoogte van 1,5 gemeten van de waterlijn.

Volgens de Provincie Utrecht is de achtergrond van deze regels de landschappelijk aanvaardbaarheid, zodat zichtlijnen blijven bestaan en ook dat bewoners aan de Vecht niet stiekem in hun sloepje gaan wonen. Echter met de door ons voorgestelde maximale lengte en hoogte komt elke boot nooit meer dan 1 meter boven het maaiveld uit waardoor ook de gewenste zichtlijnen niet worden aangetast. Allemaal dus heel landschappelijk verantwoord.

Deze provinciale regels zijn ook opgenomen in het Ontwerp Bestemmingsplan de Vecht dat momenteel ter besluitvorming ligt bij B&W van de Gemeente Stichtse Vecht. Gezamenlijk met bijna alle betrokken organisaties en vechtbewoners hebben ook wij, vereniging Nieuwersluis Bestaat, hieromtrent een zienswijze ingediend.

Dit heeft er onlangs toe geleid dat bijna de gehele gemeenteraad, de motie van initiatiefneemster Mieke Hoek heeft gesteund die de Gemeente opriep om de Provincie te overtuigen om de regel voor de lengte van bootjes voor het aanmeren aan een erf van 7.0 naar 12.0 meter bij te stellen.

De Vecht stroomt door zowel de provincie Noord-Holland en de Provincie Utrecht. De provincie Noord-Holland stelt geen eisen aan boten die worden afgemeerd aan een erf. De Gemeente Stichtse Vecht heeft de regel van maximaal 12 meter voor erven binnen de bebouwde kom. En voor de erven buiten de bebouwde kom heeft de Provincie Utrecht een maximale lengte van 7 meter bepaald en geen stuurhut, geen slaaphut, geen kajuit en geen overdekte verblijfsruimte. Als ergens harmonisering van regels nodig is dit wel een heel goed voorbeeld.

Momenteel zijn er vele boten van bewoners aan de Vecht die niet voldoen aan deze provinciale regels. Tot op heden heeft de Provincie Utrecht deze regels ook niet gehandhaafd. Vele bewoners aan de Vecht zijn ook helemaal niet op de hoogte van deze strenge regels. Als deze voorgestelde harmonisatie van de Provinciale en Gemeentelijke regels niet lukt, gaat dit betekenen dat zeker tientallen eigenaren hun huidige boot moeten verkopen want aanleggen aan hun eigen oever mag dan niet meer.

Nu maar hopen of de Provincie Utrecht wil luisteren naar haar bewoners en met haar Omgevingsvisie juist de grote lijnen wil uitzetten in de plaats van in detail regelgeving vast te stellen waar tientallen bewoners aan de Vecht onevenredig en volledig onnodig veel last van hebben.

Vereniging Nieuwersluis Bestaat

Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Spijkerbroek hangen. Te gek!
Rondom Koningsdag organiseert de Oranjevereniging Maarssen-Dorp enkele activiteiten, vooral voor kinderen Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Poldermodellen gaven een spetterend optreden in 4-en-1 in Breukelen Lezersnieuws
Afbeelding
Tulpencursus van MHV, jeugd maakt kennis met hockey Sport
De telefoon weer boven water
Duikers halen telefoon van toeristen uit Vecht in Breukelen Lezersnieuws
----
Uitslagen Schietsportvereniging Loenen Sport
Afbeelding
De Boffers naar Dierentuin Amersfoort als afsluiting van seizoen Lezersnieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie voor Stichtse Vecht door volleybalvereniging UVV-Sphynx Lezersnieuws
Afbeelding
Sterke stijging fietsendiefstal in Stichtse Vecht, ook meer drugshandel Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws