Mieke Hoek stelt vragen over Broeckland
Mieke Hoek stelt vragen over Broeckland Gemeente Stichtse Vecht

Vraagtekens bij integriteit wethouder Hetty Veneklaas bij dossier Broeckland

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het was niet de vraag of de kwestie aan de orde zou komen, maar wel van wanneer en door wie.

Nu is het fractievoorzitter Mieke Hoek van het Vechtse Verbond die aftrapt met schriftelijke vragen over de rol van CDA-wethouder Hetty Veneklaas bij het dossier Broeckland met de mogelijke verplaatsing va de schol naar een voetbalveld in de wijk Broeckland aan de andere kant van de brugoprit. ‘De vragen zijn inzake de mogelijke (schijn van) belangenverstrengeling van wethouder Hetty Veneklaas met betrekking tot vernieuwde inrichting sportvelden Broeckland te Breukelen en de plotselinge wijziging om in plaats om op vrijkomende tennisbanen woningen te bouwen’, aldus fractievoorzitter Hoek, die het hele verhaal op een rij heeft gezet als inleiding voor haar vragen

Inleiding van het Vechtse Verbond

Plots komt er vanuit de gemeente de boodschap dat de tennisvereniging blijft zitten waar de club zit en dat op het vrijkomende voetbalveld een nieuwe school gebouwd worden te weten het Broecklandcollege. En dan te weten dat niemand van de plannenmakers hiervan op de hoogte was. Onderbouwing. Er is een plan in overleg met de sportverenigingen Voetbal en de tennisclub en de bewoners van de wijk Broeckland. Alle betrokkenen staan positief achter het plan. Zo’n 3 jaar geleden won de gemeente een prijs in het kader van een honderd dagen challenge van de provincie. De provincie heeft kennis, kunde en personeel ingezet om dit prijswinnende project extra tempo te geven. Het plan is: De voetbalclub staat een van de voetbalvelden af. Reden 1 van de voetbalvelden is overbodig. Op dit voetbalveld zou de tennisvereniging van elders in de wijk Broeckland naar het vrijgekomen voetbalveld gerealiseerd worden. Op de vrijgekomen plaats waar nu de tennisvelden zijn zou woningbouw komen. De plannen voor deze woningbouw zijn al door een stedenbouwkundig bureau uitgewerkt in 3 mogelijke scenario’s die al aan de woonwijk gepresenteerd zijn. Lang was er grote stilte vanuit de gemeente. Men vroeg zich af wat de reden zou kunnen zijn. De tennisclub krijgt te horen dat haar banen niet lang meer mee kunnen en benaderen in september/oktober de gemeente om het project, na 1,5 jaar stilte weer extra vaart te geven. De tennisvereniging vraagt een overleg met de verantwoordelijke wethouder. In dat overleg zijn wethouder Veneklaas aanwezig (sport en onderwijs) en wethouder Van Liempdt (RO). 

Plotsklaps komt de wethouder Hetty Veneklaas in dat overleg (omstreeks november 2020) met de boodschap dat de tennisvereniging niet verplaatst kan worden naar de locatie van de voetbalvelden maar dat er een nieuw plan is dat daar het nieuwe Broecklandcollege gerealiseerd gaat worden. Dit tot grote verbijstering van alle betrokkenen, te weten de bewoners, de voetbalclub en de tennisvereniging, van het eerdere plan. Onlangs bij de commissievergadering van 9 februari worden in het vragenhalfuur door inwoners vragen over deze gang van zaken gesteld. Wethouder Hetty Veneklaas stelt daar als dat er helemaal niets aan de hand is en nog een enkel besluit genomen is. Zij is op dat moment dus nog steeds portefeuillehouder in het dossier Verhuizing Tennis / Verhuizing Broeckland College.

 Bij de laatste raadsvergadering van 2 maart 2021 zijn er wederom insprekers vanuit de wijk Broeckland waar op een van de vragen van raadsleden aan de inspreker, te weten de directeur van de school de heer Van Hoek, de vraag wordt gesteld of hij over het nieuwe plan al contact heeft gehad met de wethouder Hetty Veneklaas. Deze vraag wordt beantwoord met dat hij hierover veelvuldig met haar hier over heeft gesproken. 

‘Kortom wethouder Veneklaas is actief betrokken bij het dossier rondom de verhuizing van Broeckland College en heeft hierover actief met het schoolbestuur vergaderd. Inmiddels is bekend geworden dat in het college van 16 februari 2021 besloten is om het ‘project Broeckland College’ over te hevelen van de portefeuille van wethouder Veneklaas naar de portefeuille van wethouder Van Liempt. Dit is in het kader van verstrengeling van belangen die haar integriteit zou kunnen schaden’, zo is de conclusie van Het Vechtse Verbond. Uit een korte toelichting van de burgemeester in de raadsvergadering na verbazing van insprekende inwoners over de wisseling blijkt dat de wethouder dicht bij de huidige locatie van de school woont. ‘Ze woont ook in het gebied en het is voor de rolzuiverheid in het college’, aldus de burgemeester. Over het feit dat wethouder Veneklaas van 1986 tot 2004 werkzaam was op het Broeckland College als lerares bewegingsonderwijs en managementondersteuning wordt niet gerept. Bij de laatste twee collegevergaderingen over Broeckland heeft wethouder Veneklaas er niet bij gezeten, zo blijkt uit de notulen.(toevoeging redactie) 

Het Vechtse Verbond vindt het een vreemde gang van zaken en heeft voor het college de volgende vragen:

Vraag 1 Wat is voor het college het kantelpunt geweest om het project Broeckland College’ over te hevelen van de portefeuille van wethouder Veneklaas naar de portefeuille van wethouder Van Liempt? 

Vraag 2 Had dit niet eerder gemoeten en welke afwegingen zijn hierbij gemaakt? 

Vraag 3 Kan het college toelichten hoe het kan dat wethouder Hetty Veneklaas in de commissievergadering van 9 februari 2021 ontkent dat er nieuwe plannen zijn maar zij wel bij de tennisvereniging in november 2020 de boodschap brengt bij de tennisvereniging dat de verplaatsing van de tennisvereniging naar de voetbalvelden niet doorgaat? 

Vraag 4 Welke overleg en besluitvorming is hieraan voorafgegaan? Zijn hier verslagen van en kan de fractie deze toegezonden krijgen? 

Vraag 5 Als het onderhoud in november niet was aangevraagd door de tennisvereniging, hoe lang had het dan geduurd voordat deze informatie bekend was geworden. Is het college met ons van mening dat dit een onzorgvuldig proces is? Waarom is de gemeenteraad tussentijds niet geïnformeerd over het voornemen om het plan te wijzigen? 

Vraag 6 In welke fase is het nieuwe plan al en zijn hier al tekeningen van en zo ja wie of welk bureau is hier mee bezig geweest? 

Vraag 7 Er is al een onderzoek naar de haalbaarheid van het plan gedaan. In wiens opdracht is dit gedaan en van welk budget? Waarom is de gemeenteraad hiervan niet op de hoogte gesteld?

Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws