Afbeelding
Provincie Utrecht

Provincie kiest voor versterking regionale voedselketens en meer duurzame voeding uit Utrecht

Nieuws

REGIO > Provincie Utrecht gaat duurzame productie van meer lokaal voedsel bevorderen. In onze provincie liggen stad en platteland nooit ver uit elkaar. Veel inwoners wonen binnen fietsafstand van een boer. In de regio bieden al veel boeren de mogelijkheid om producten direct op het erf te kopen. Toch gaat een groot deel van onze dagelijkse voeding via een lange keten van producent naar consument. Met provinciale stimuleringsplannen gaat de provincie werken aan het versterken van regionale voedselketens. Daarbij is eveneens het doel om gezonde en duurzame consumptie verder te stimuleren. 

Lokale voedselketens geven een directere en transparantere relatie tussen consument en producent. Dit draagt onder andere bij aan het bewustzijn over voedsel en aan een sterkere verbinding tussen boeren en inwoners. De komende drie jaar kan de provinciale investering voor versterking van de keten oplopen tot 700.000 euro. De plannen staan in de zogenoemde Voedselagenda  externe linken zijn goedgekeurd door Provinciale Staten. Met het beleid geeft het college invulling aan ambities uit het coalitieakkoord.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “Onze provincie is bij uitstek geschikt voor een sterkere voedselketen door de letterlijk kleine afstand tussen boeren en consumenten. Lokaal voedsel geeft nieuwe verdienmogelijkheden en zorgt voor een eerlijkere prijs voor de boer. Ook maakt het een betere afstemming tussen vraag en aanbod mogelijk. Met onze aanpak willen we enerzijds de positie van lokale voedselproducenten versterken en anderzijds maken we consumenten bewuster over gezonde voeding. Daarvoor willen we samen met de betrokken partijen aan de slag.”

Versterken bestaande en nieuwe initiatieven

In de provincie zijn al verschillende netwerken die zich inzetten voor de versterking en ontwikkeling van directere afzet van lokaal geproduceerd voedsel. Ook als het gaat om gezonde en duurzame consumptie wordt al samengewerkt en geëxperimenteerd. De provincie wil deze betrokken partijen helpen om nog beter samen te werken en van elkaar te leren. Ook worden enkele experimenten om verder te komen in de voedseltransitie vanuit de Voedselagenda gefaciliteerd. Op verzoek van Provinciale Staten wordt bekeken wat voor subsidiemogelijkheden er kunnen komen voor de stimulering en verdere innovatie van korte keten initiatieven. Tevens wordt gekeken of versterking van samenwerking in de vorm van een lokaal of regionaal merk van voedselproducenten daarbij van toegevoegde waarde is.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een lopend project is Lokaal Voedsel Utrecht  externe link, een samenwerkingsproject van de twee Utrechtse LEADER-gebieden Utrecht-Oost en Weidse Veenweiden, waarin gekeken wordt hoe vraag en aanbod van lokaal voedsel beter samen kunnen komen. Ze initiëren leergangen en ‘meet & match’ bijeenkomsten, waar aanbieders en afnemers elkaar kunnen ontmoeten. Ook bestaat het project ‘Boerderij in de Kijker’, waarmee bewustwording over waar eten vandaan komt wordt gestimuleerd. Het project maakt boerderijbezoeken voor kinderen mogelijk. Daar zien ze waar hun eten vandaan komt. Daarnaast starten dit voorjaar pilots voor kennisontwikkeling op het vlak van gezonde en duurzame voeding, geïnitieerd vanuit de Regio Deal Foodvalley. Binnen deze pilots wordt geëxperimenteerd met het creëren van een gezonde voedselomgeving in verschillende wijken van Utrecht.

Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws