Afbeelding

Innovatieve Bedrijvenproef Spengen genomineerd voor Overheidsaward 2021

Nieuws

STICHTSE VECHT > Bedrijvenproef Spengen ‘sturen met grondwater’ van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is genomineerd voor de beste overheidsinnovatie van 2021. Samen met 40 andere initiateven vanuit alle lagen van de overheid hebben we een plekje veroverd op de longlist. In de week van 1 september 2021 horen we of Bedrijvenproef doorgaat naar de shortlist (de top 10) en meedingt naar één van de drie finaleplekken. Eerder won deze innovatie aanpak al de Waterschapsinnovatieprijs 2018.

3-dubbele innovatie op veen

De Bedrijvenproef Spengen is een klimaatslimme aanjager van een 3-dubbele innovatie op veen: een systeem-, een maatschappelijke en een technische innovatie. Wat zeven ambitieuze agrariërs en een betrokken waterschap met elkaar in gang hebben gezet, biedt toekomstperspectief voor de veenweiden. Natuurlijk omdat waterinfiltratie, want daar gaat het om, een effectieve bodemdalingremmende maatregel is. Maar ook omdat de Spengen-aanpak nieuwe vormen van samenwerken heeft opgeleverd én invulling geeft aan grote maatschappelijke opgaven. Een driedubbele innovatie, waardoor inmiddels zo’n 60 agrariërs in ons beheergebied actief sturen op de grondwaterstand.

Trots

Hoogheemraad Bert de Groot: ”Ik ben ontzettend trots op deze agrariërs die de klimaatdoelen en het remmen van bodemdaling helpen. Met passie en betrokkenheid steken ze hun nek uit om alles eruit te halen wat erin zit.“

Voorbeeld van goed overheidsmanagement

In de zomermaanden buigt de voorselectiecommissie zich over alle binnengekomen inzendingen. In de week van 1 september horen we of Bedrijvenproef Spengen doorgaat naar de shortlist (de top 10).

Volgens de organisatie zijn we nu al een voorbeeld van goed overheidsmanagement, waar andere organisaties van kunnen leren. Een mooie opsteker voor iedereen die meedoet aan gebiedsgerichte pilotprojecten in veenweiden.

Wat is een overheidsinnovatie

De verkiezing heeft tot doel de meest toonaangevende overheidsinnovaties een podium te bieden, kennis uit te wisselen en ter inspiratie te dienen voor overheidsorganisaties en overheidsmedewerkers. Juryvoorzitter en burgemeester van Den Haag Jan van Zanen begeleidt de jury en de voorselectie commissie in hun zoektocht naar de beste overheidsinnovatie en maakt de winnaar bekend tijdens de uitreiking van de Overheidsawards op 18 november in de Ridderzaal.

De Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De VOM organiseert de Overheidsawards in samenwerking met: ICTU, Interprovinciaal Overleg (IPO), NEderlandse Norm (NEN), Netwerk Publieke Dienstverleners (NPD), Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging voor Bestuurskunde (VB), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Binnenlands Bestuur, Ordina en Publiek Denken

Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Afbeelding
Burgemeester Ap Reinders op bezoek bij 100-jarige mevrouw Groen-Abma uit Loenen Gemeente
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws