Afbeelding
Bregje de Rijk

Utrechts Landschap start wervingsactie voor restauratie buitenplaats Over-Holland,

Nieuws

STICHTSE VECHT > Tussen Breukelen en Nieuwersluis ligt buitenplaats Over-Holland. Het is een van de weinige nog compleet overgebleven buitenplaatsen met een particulier bewoonde huisplaats en een overplaats langs de Vecht. Dit jaar start Utrechts Landschap met een groot herstel- en restauratieproject aan de overplaats. Dat is noodzakelijk, want in de loop der jaren is er door stormen forse schade ontstaan. Ook periodes van droogte hebben sporen achtergelaten en de essentakziekte heeft toegeslagen. In de komende tijd wil Utrechts Landschap honderden nieuwe bomen, struiken en duizenden stinsenbollen aanplanten. Een bijzonder project waar iedereen aan kan bijdragen door een boom of struik te doneren via www.utrechtslandschap.nl/doneer.

Herstel monumentale lanen

Om de overplaats met zijn hoge cultuur- en natuurwaarden voor de toekomst te behouden zijn het herstel van het lanenpatroon en de waterhuishouding het belangrijkst. In de loop der tijd zijn veel monumentale bomen gesneuveld en zijn er gaten gevallen in de lanen. Die gaten worden gedicht, en de laan bij de ingang wordt volledig nieuw ingeplant met klimaatbestendige lindebomen.

Verbeteren waterhuishouding

Paul Vesters, cultuurhistoricus bij Utrechts Landschap, vertelt: ‘Over-Holland is een oud park met een afwisseling van lanen, parkbossen, natte hakhoutbossen, kruidenrijke weilanden en een compact netwerk van veelal zeer oude watergangen. Deze kwamen de laatste jaren steeds vaker droog te staan. Om de waterhuishouding te verbeteren gaat Utrechts Landschap de watergangen baggeren. ‘Vervolgens zal Waterschap Amstel Gooi en Vecht een inlaat maken,’ vertelt Paul. ‘Hierdoor kan er in tijden van droogte water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal worden ingelaten. Verder worden veel duikers vervangen door bruggen. Veel duikers zijn te klein of liggen te hoog om water door te laten. We verbeteren daarmee niet alleen de waterhuishouding; het ziet er straks een stuk fraaier uit met al die nieuwe bruggen.’

Help mee

Met het project ‘Restauratie buitenplaats Over-Holland’ wil Utrechts Landschap recht doen aan de bijzondere waarde van bomen en struiken. Iedereen kan bijdragen aan de diversiteit van de vegetatie op Over-Holland door een boom, struik of bollen te doneren. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het park van de buitenplaats Over-Holland tot in lengte van jaren een gezond en beleefbaar gebied blijft met een rijke biodiversiteit. Elk bedrag is van harte welkom. Doneren kan via www.utrechtslandschap.nl/doneer.

Over Utrechts Landschap Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!

Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we ruim 5.600 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.

Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 30.000 donateurs (Beschermers), 800 vrijwilligers en 72 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws