Afbeelding

Stichtse Vecht roept op tot naleving vuurwerkverbod

Nieuws

STICHTSE VECHT > Net als vorig jaar is het verkopen en afsteken van vuurwerk in Nederland tijdens de komende jaarwisseling verboden. Met dat landelijke vuurwerkverbod wil het kabinet de druk op de ziekenhuizen en hulpverleners verlichten.

Verbod op afsteken F2 en F3 vuurwerk

Het vuurwerkverbod geldt voor de zogeheten categorieën F2 en F3 vuurwerk. Cakes, compounds en fonteinen behoren tot de categorie F2. Knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), enkelshotsbuizen (zoals single shots) en vuurpijlen behoren tot de categorie F3. Het vuurwerk uit deze categorie mag sinds vorig jaar sowieso niet meer verkocht en afgestoken worden. Als je vuurwerk in de categorie F3 in bezit hebt of afsteekt kun je een boete krijgen van minimaal € 400.

Fopvuurwerk mag wel

Fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, sierfonteintjes, trektouwtjes en knalerwten, behoren tot de categorie F1 en is wel toegestaan.

Vuurwerkverbod draagt bij aan ontlasten  van de zorg

Burgemeester Ap Reinders begrijpt dat een heleboel mensen tijdens de jaarwisseling genieten van siervuurwerk. Hij plaatst daar wel een kanttekening bij. ‘Ik begrijp de teleurstelling bij vuurwerkhandelaren en -liefhebbers dat er voor het tweede jaar op rij een landelijk vuurwerkverbod is op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Maar we weten ook dat vuurwerk voor schade zorgt en dat er ieder jaar veel mensen door vuurwerk in het ziekenhuis belanden.

We hebben te maken met een pandemie. De zorg en het zorgpersoneel staan momenteel onder zware druk als gevolg van de coronacrisis. We moeten er alles aan doen om die druk op de zorg en het zorgpersoneel te ontlasten. Een landelijk vuurwerkverbod draagt daar aan bij.’

Voorkom boete en aantekening strafblad

Wie zich niet aan het vuurwerkverbod houdt, riskeert een boete van minstens 100 euro en een aantekening in het strafblad. Overtreders lopen daarmee ook het risico dat zij geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen.

Meld vuurwerkoverlast

Het is verboden om voor de jaarwisseling vuurwerk af te steken. Ervaar je nu al overlast van vuurwerk? Meld dit dan bij de gemeente. Stuur een mail naar vuurwerkoverlast@stichtsevecht.nl of bel op werkdagen tijdens kantooruren (van 09:00 tot 17:00 uur) naar het centrale telefoonnummer van de gemeente: 14 0346.

Overlast melden buiten kantoortijden

Buiten kantoortijden kun je de overlast melden bij de politie via het nummer 0900-8844. De politie geeft dit dan door aan de handhavers. Geef in je melding altijd de overlastlocatie en het tijdstip van de overlast aan. Ook kun je informatie over bijvoorbeeld de groepsgrootte en signalementen doorgeven.

Handhaving is lastig

Handhaving van vuurwerkoverlast is lastig. Niet elke overlastmelding wordt direct opgepakt. Elke knal klinkt heel ver weg en dat betekent dat politie of boa’s niet altijd direct ter plekke aanwezig kunnen zijn. Maar als er op een plek veel meldingen van overlast zijn, zijn ze aanwezig en treden ze daartegen op.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws