Afbeelding

Formatie nieuw college begonnen Team Stichtse Vecht moet de zware klus gaan klaren

Nieuws

STICHTSE VECHT > Verkenner Yvonne van Mastrigt wil volgende week al de eerste bevindingen rapporteren op weg naar een nieuwe coalitie.

Dan heeft Van Mastrigt alle partijen kort gesproken in de eerste ronde over de grote thema’s en dan gaan de gesprekken verder met de partijen, die samen wellicht een college gaan vormen. In een extra raadsvergadering worden de eerste bevindingen met alle partijen besproken. In het duidingsdebat van maandag was de aftrap voor Lokaal Liberaal, met zevens zetels de grootste partij. ‘We zijn blij met de uitslag, maar dat schept ook een verplichting. We willen het proces zo transparant mogelijk maken, vandaar ook de keus voor Yvonne van Mastrigt als verkenner, we sluiten ook niemand uit,’ aldus Van Liempdt, die het belang van een goede samenwerking tussen college, ambtenaren en raad nog eens onderstreepte. ‘We moeten samen team Stichtse Vecht vormen voor de inwoners.’ Elke partij gaf alvast wat prioriteiten mee en in hoofdzaak zijn dat duurzaamheid, woningen en participatie. Het vertrouwen van de inwoners in de politiek moet terug, gezien de zorgwekkend lage opkomst, zo was de brede opinie. D66, met vier zetels terug in de raad, wil ook dat er bij de nieuwe plannen ook weer een ronde langs inwoners gemaakt wordt voor het beleid. De VVD, met vijf zetels, zet ook in op collegedeelname met veel samenwerking. Streekbelangen met drie zetels ziet wel iets in een college met vijf partijen. Het CDA ziet ook wel een rol in het college. ‘We zijn goed vertegenwoordigd in de kleine kernen en zijn een stabiele bestuurspartij,’ zo sorteerde lijsttrekker Van Rossum al voor op de inzet van de drie zetels. GroenLinks, met drie zetels, benadrukte dat het bij het zoeken naar wethouders gaat om de kwaliteit en die mag ook extern worden gevonden. Voor de kleine partijen: PvdA (2), ChristenUnie-SGP (2) en HVV, PVV, SP en Samen Stichtse Vecht met ieder één zetel, was het ook van belang dat ook het geluid van de oppositie wordt meegenomen in de nieuwe plannen. 

Alle partijen lieten het besef doorklinken dat het niet makkelijk wordt de komende vier jaar, gezien het tekort aan ambtelijke slagkracht en de beperkte financiële middelen. ‘Ik zie wel een grote eensgezindheid in de raad,’ zo vond verkenner Van Mastrigt na de speciale vergadering. Van Mastrigt gaf aan, dat in een vervolgtraject ook goed moet worden gekeken naar de poppetjes, ook voor een goede en eensgezinde samenwerking in het nieuwe college. De datum voor de bordesfoto ligt al in het verschiet. 

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws